Ga naar Content

Van de Sanden en Leuchter terug in Oranjeselectie voor Nations League-duels

Romée Leuchter en Shanice van de Sanden keren voor het eerst sinds de WK-voorbereiding terug bij de selectie van de Oranjevrouwen. Bondscoach Andries Jonker nam de aanvalsters op in zijn 24-koppige selectie voor de laatste twee Nations League-wedstrijden tegen Engeland en België op respectievelijk 1 en 5 december.

De 22-jarige Ajax-spits Leuchter en de 31-jarige Liverpool-buitenspeelster Van de Sanden zaten in de voorselectie voor het WK, maar vielen in de voorbereiding af. Voor 95-voudig international Van de Sanden is het twee jaar geleden dat ze voor het laatst actief was voor Oranje, tegen Japan in Den Haag (0-0).

'Spitsen in alle soorten en maten'

Leuchter speelde in februari van dit jaar tegen Oostenrijk (4-0 winst) haar 11de en voorlopig laatste interland. Met zeven goals is ze momenteel gedeeld topscorer van de eredivisie. Ook Dominique Janssen keert na een blessure terug in de selectie. Ze miste eind oktober de vorige interlandperiode.

"We hebben Romée en Shanice als extra spitsen toegevoegd", lichtte bondscoach Andries Jonker toe. "We willen winnen, we willen ons kwalificeren. En het lijkt ons verstandig om in deze fase spitsen mee te nemen in alle soorten en maten."

Selectie Oranjevrouwen - Foto: NOS

Net als in de vorige interlandperiode maakt ook Vivianne Miedema, die tegen Schotland haar rentree maakte, deel uit van de selectie. "We hebben een extra plekje gecreëerd voor Vivianne", legt Jonker uit. "Zij zit in de slotfase in haar revalidatie. We kunnen haar helpen met een goede trainingsweek, en als het kan, komt ze wellicht in actie tijdens de wedstrijden."

Strijd om eerste plaats

Met twee speelrondes te gaan ligt de strijd om de eerste plaats in groep A van de Nations League nog helemaal open. Nederland gaat aan kop met negen punten, maar België en Engeland doen ook nog mee.

Stand groep A1 Nations League - Foto: NOS

Nederland speelt op 1 december tegen Engeland op Wembley, terwijl België Schotland ontvangt en op 5 december speelt Nederland in Tilburg tegen België en gaat Engeland op bezoek bij Schotland.

De groepswinnaar plaatst zich voor de finaleronde van de Nations League en houdt zich op plaatsing voor de Olympische Spelen. De twee finalisten van de Nations League doen samen met gastland Frankrijk mee aan het olympische toernooi.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?