Ga naar Content

Palestijnse voetballers focussen op WK-kwalificatieduel, maar verliezen van Australië

De Palestijnse voetballers zijn er niet in geslaagd om de bevolking in de Palestijnse gebieden een hart onder de riem te steken met een overwinning. Ze verloren met 0-1 van Australië in de kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2026.

Terwijl de situatie in Gaza en inmiddels ook op de Westelijke Jordaanoever zeer onrustig is, werkt het Palestijnse voetbalelftal 1300 kilometer verder een wedstrijd tegen Australië af. Het was de bedoeling om voor het eerst in vier jaar weer een echte thuiswedstrijd in Ramallah te spelen, maar door de oorlog tussen Israël en Hamas moesten de Palestijnen noodgedwongen uitwijken naar Koeweit.

Op voorhand geen ideale situatie om je een voetbalwedstrijd te focussen. "We weten allemaal wat daar gebeurt, in Gaza en Palestina in het bijzonder", zei de in Amerika geboren middenvelder Mohammed Rashid, dit seizoen onder contract bij Bali United FC in Indonesië, voor de wedstrijd. "Het is lastig om niet naar de beelden te kijken en niet te denken aan wat daar gebeurt. Emotioneel is de voorbereiding veel zwaarder dan fysiek."

Verdediger Yaser Amed, geboren in Spanje en nu spelend in de Indiase voetbalcompetitie, beaamde dat. "De wetenschap dat Palestina zo lijdt, is geen ideale manier om je voor te bereiden op een WK-kwalificatiewedstrijd. Maar we zullen professioneel moeten zijn en proberen het voetbal niet met politiek te vermengen."

Voor de wedstrijd werd er door beide teams een moment stilte gehouden - Foto: AFP

"Voor en na de training, in het hotel, de spelers zitten zo'n beetje 24 uur per dag op hun telefoon om alles te volgen", vertelde bondscoach Makram Daboub aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De Tunesiër Daboub zei nog geen idee te hebben of hij na afloop weer naar de regio terug kan keren als gevolg van de inreisbeperkingen die Israël aan de inwoners van de Palestijnse gebieden en buitenlanders heeft opgelegd.

"Het is een lastige situatie. Het is onduidelijk of ik toestemming krijg om terug te gaan. De spelers uit Palestina zelf zijn langere tijd weg bij hun families, emotioneel een enorme uitdaging", sprak Daboub, doelend op de spelers in de selectie die op de Westelijke Jordaanoever wonen. De drie internationals uit Gaza werden vooraf op de reservelijst gezet, omdat het Palestijnse bond niet was gelukt ze daar weg te krijgen .

Australiërs staan geld af

Tegenstander Australië toonde zich voor de wedstrijd begaan met de situatie waarin de Palestijnse bevolking zich bevindt, door middenvelder Jackson Irvine betiteld als "niet te beschrijven". De Australische spelers lieten vooraf weten een deel van hun verdiensten af te staan voor humanitaire hulp in Gaza. Twee dagen gelden hielden honderdduizend mensen in de Australische stad Melbourne een protestmars om de bombardementen te stoppen.

Op de tribunes waren veel Palestijnse vlaggen te zien - Foto: AFP

Eenmaal op het veld van het Jaber al-Ahmad International Stadium in Koeweit-stad hield de steun van Australië op. Door een vroeg doelpunt in de 18e minuut van Harry Souttar, in de Premier League actief bij Leicester City, wonnen de Australiërs met 1-0, waardoor ze ongeslagen aan kop gaan in groep I van de Aziatische zone.

De Palestijnse voetballers, die vijf dagen geleden 0-0 gelijkspeelden in Libanon, hebben nu één punt uit twee duels. Volgend jaar maart werken ze de volgende twee WK-kwalificatieduels af, een tweeluik tegen hekkensluiter Bangladesh.

Op 21 maart speelt het Palestijnse elftal eerst uit, vijf dagen later dient zich een nieuwe mogelijkheid aan om in Ramallah eindelijk weer eens voor eigen publiek te voetballen, afhankelijk van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?