Ga naar Content

Aardbeving schrikt Zuidereiland Nieuw-Zeeland op, duizenden meldingen van trillingen

Het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland is getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,7. De beving was bij Methven, een plaatsje ten westen van Christchurch, op een diepte van 11 kilometer. Het is de zwaarste aardbeving in Nieuw-Zeeland dit jaar.

Berichten over schade zijn er nog niet, maar Nieuw-Zeelandse media spreken van een zware beving die vrijwel direct al meer dan 10.000 meldingen opleverde van inwoners van het Zuidereiland die erdoor waren opgeschrikt. Ook op het Noordereiland zijn trillingen gevoeld.

Het is de eerste zware beving die in lange tijd is gevoeld in de regio Canterbury, die in 2010 en 2011 meermaals werd getroffen door zware bevingen. Bij een aardbeving met een kracht van 6,3 kwamen daar eind februari 2011 185 mensen om het leven. De schade, onder meer in Christchurch, was enorm. Eerder dit jaar werd Canterbury overigens al twee keer getroffen door bevingen met een kracht van 4,4 en 4,7.

Inwoners van de getroffen regio spreken tegenover Nieuw-Zeelandse media van een "rollende" beving. Sommigen zeggen dat hun huis een behoorlijke tijd trilde, anderen vergelijken het gevoel met de trilling die een laag overvliegende straaljager veroorzaakt.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?