Ga naar Content

KLM schrapt vluchten over Azerbeidzjan vanwege escalatie in Nagorno-Karabach

KLM schrapt per direct vluchten vanwege het opgelaaide geweld in enclave Nagorno-Karabach. Uit veiligheidsoverwegen vliegt de maatschappij voorlopig niet meer over Azerbeidzjan.

Vandaag zijn vijf vluchten vanaf Schiphol naar Azië geschrapt. Het gaat om toestellen die vanaf Amsterdam naar Taipei, Seoul, Hongkong, Peking of Tokio zouden vliegen. Zeker een van deze vluchten was al onderweg toen het besluit werd genomen.

Rechtsomkeert gemaakt

Vanmiddag is KLM-vlucht KL863 naar Tokio omgedraaid boven de Zwarte Zee, zo is te zien op de website FlightRadar24. Het toestel is vervolgens teruggevlogen naar Schiphol, de plek van vertrek. Aan het begin van de avond is de Boeing geland.

Het is nog onduidelijk voor hoelang de maatregel zal gelden. "We brengen de totale impact in kaart en hopen onze klanten zo snel mogelijk te informeren over vervolgstappen", meldt de luchtvaartmaatschappij.

MH17

De MH17-ramp is een voorbeeld van wat in het uiterste geval kan gebeuren als passagiersvliegtuigen vliegen over conflictzones. De Boeing 777 van Malaysia Airlines vertrok in juli 2014 vanaf Schiphol en werd boven oorlogsgebied in Oost-Oekraïne neergehaald. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Na de ramp werd zware kritiek geuit op luchtvaartmaatschappijen die over Oost-Oekraïne waren blijven vliegen. Voorafgaand aan het drama had Kyiv Europese landen en luchtvaartorganisatie Eurocontrol gewaarschuwd dat de veiligheid in het luchtruim niet gewaarborgd was vanwege de Russische agressie, zo meldde RTL Nieuws in 2021. Desondanks bleef het luchtruim open.

Dit is nieuws van NOS. Wil je deze artikelen blijven zien?