Start van hoofdcontent

UBS neemt met steun Zwitserse staat noodlijdende bank Credit Suisse over

19 maart 2023, 19.59 uur · Aangepast 19 maart 2023, 20.47 uur · Foto: EPA

De noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse wordt door concurrent UBS overgenomen. Dat hebben president Alain Berset en de Zwitserse centrale bank in een gemeenschappelijke persconferentie vanavond bekendgemaakt. Met de overname is een bedrag van 3 miljard dollar gemoeid (omgerekend zo'n 2,8 miljard euro).

Wanneer Credit Suisse niet was overgenomen, had dat "niet te overziene gevolgen" voor het land en de internationale financiële markt gehad, stelde Berset. Een vertegenwoordiger van het centrale bankorgaan omschreef de deal als "de beste oplossing" voor de stabiliteit van de Zwitserse financiële markt.

Finma, die dezelfde rol heeft als de Autoriteit Financiële Markten (AFM), heeft de fusie goedgekeurd.

Rugdekking van staat

De overname komt niet onverwachts: eerder vandaag werd al duidelijk dat een deal tussen de twee grootste Zwitserse banken zeer waarschijnlijk ophanden was. De voorbije dagen waren de banken met de Zwitserse regering in gesprek over een mogelijke overname.

Eerder vandaag zou Credit Suisse nog een overnamebod van 1 miljard euro van UBS, dat wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, hebben afgewezen. De bank, een van de grootste van Zwitserland, kwam in de problemen door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

Er waren ook berichten dat de Zwitserse staat de bank zou overnemen, maar zover kwam het niet. Wel levert de overheid financiële rugdekking voor de overname. Om de overname tot een goed einde te brengen wordt 100 miljard frank vrijgemaakt, een kleine 100 miljard euro. Ook stelt de overheid zich garant voor 9 miljard frank.

Economieredacteur Nik Wouters:

 

"De snelle redding van Credit Suisse laat zien hoe groot de nervositeit is op de financiële markten over banken. Met een vergrootglas wordt gezocht naar banken met problemen. Problemen die een paar weken geleden nog onder controle leken, worden door de huidige onrust in snel tempo heel veel groter.

 

De grote pijn van deze reddingsoperatie zit bij de aandeelhouders van Credit Suisse. Zij krijgen veel minder voor hun aandelen dan de waarde afgelopen vrijdag en daarmee krijgen ze een grote domper te verwerken. Voor de klanten van de bank is het goed nieuws. Hun geld is met de overname door UBS een stuk veiliger."