Ga naar Content

Start Ruslandjaar Zaandam met komst Shtandart

ZAANSTAD In Zaandam is zondag officieel het Zaanse Ruslandjaar geopend met tal van acitiviteiten.

Zo meerde aan de steiger bij het Zaantheater het Russische schip Shtandart af, compleet met saluutschoten. Op de Hogendijk werd de laatste Datsja van het kunstproject Datsja's in de Russische buurt geplaatst. In de tuin van het Czaar Peterhuisje vond de officiële opening van het jaar voor Zaandam plaats.

Ook in andere gemeenten wordt dit jaar de band tussen Nederland en Rusland gevierd, maar Zaandam heeft natuurlijk een hele speciale band omdat czaar Peter daar geruime tijd in de leer was, met name om boten te bouwen. Het schiop dat zondag aanmeerde in Zaandam, de Shtandart, was het eerste schip dat hij bouwde met de kennis die hij in de Zaanstreek opdeed. Veel Russische scheepstermen zijn door zijn leerperiode in Zaandam voor ons Nederlanders makkelijk te verstaan. Een schipper heet in Rusland een skipper en een mast in het Russisch is nog steeds een masta.

Er zijn het hele jaar door nog activiteiten in het kader van het Ruslandjaar. Er is een speciale site waarop alle evenementen vermeld staan.