Ga naar Content
Noord-Holland

Van der Laan wil sportbond voor de vechtsport

23 januari 2013, 11.58 uur · Aangepast 23 januari 2013, 12.54 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Er moet een overkoepelende sportbond voor de vechtsport komen, daar pleit de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan voor.

Een onafhankelijke sportcommissie die regels opstelt en opleidingen verzorgt kan volgens Van der Laan helpen de vechtsport te verlossen van criminele invloeden. De burgemeester vindt dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het voortouw moet nemen voor deze vechtsportbond. Hij stelt dit woensdag in een column in Metro.

Donderdag wordt op het stadhuis in Amsterdam een conferentie over de vechtsport gehouden. Burgemeesters ontmoeten hier vechtsportkampioenen en organisatoren van vechtsportgala's.

Een van de aanwezige burgemeesters is Onno van Veldhuizen van Hoorn. Hij organiseerde in november een burgemeestersoverleg over vechtsportgala's in Noord-Holland. De gemeenten in Noord-Holland besloten organisatoren van deze evenementen voortaan beter te screenen en de beveiliging aan de deur te verscherpen. Ook waren ze het eens over een alcoholverbod in wedstrijdgebouwen.

Volgens Van der Laan is een betere organisatie van de vechtsport in het belang van de vechters, gemeentes, de veiligheid en de gezondheid van sporters. "Door samen een vuist te maken kunnen we vechten voor een schone
vechtsport'', stelt Van der Laan.