Ga naar Content

Persriool gesprongen in Amsterdam

AMSTERDAM Op de Veluwelaan in Amsterdam-Zuid is op Eerste Kerstdag een persriool gesprongen.

Het riool begaf het door onbekende oorzaak rond 15.30 uur. Het gevolg was dat de inhoud van het riool onder grote druk omhoog kwam. De pomp van het riool werd uitgezet. Pas toen er niets meer uit het riool omhoog kwam konden aannemers gaan kijken wat er aan de hand is en starten met de reparatie. Zaterdagochtend was het water weggepompt  uit de Veluwelaan. Omwonenden moeten nog wel ramen en deuren dichthouden vanwege de stank. Op de straat ligt nog een laag slib. Waternet heeft stadsdeel Zuideramstel gevraagd om de straat met borstelwagens verder schoon te maken.
Persriool
Een persriool is een verzamelriool dat rioolwater afvoert naar de rioolzuivering. De breuk heeft geen gevolgen voor de bewoners van de Veluwelaan en omgeving. Zij konden gewoon de wc blijven doorspoelen. Maandag gaat Waternet het riool nog een keer doorspoelen.
Het gesprongen riool ligt vlak voor zorgcentrum Torendael, zodat daar enige tijd niemand naar binnen of buiten kon. In kelderboxen van huizen in de omgeving stond zo'n 30 centimeter rioolwater, dat inmiddels door Waternet is weggepompt.
Waterballet
Het is al de vierde keer deze week dat Amsterdam met wateroverlast kampt. Eerder deze week waren er waterballetten op de Nieuwmarkt, de Oostenburgergracht en de Nassaukade. In die gevallen ging het om gesprongen waterleidingen.