Ga naar Content

Commissie Schoon Schip: 'provincie is geen boevenbende'

HAARLEM De provincie Noord-Holland is geen boevenbende. Dat concludeert de onderzoekscommissie van Schoon Schip na anderhalf jaar onderzoek naar de betrokkenheid van bestuurders bij projecten binnen de provincie.

Wel hebben er zich onregelmatigheden voorgedaan. Met name oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers wordt daarbij genoemd. De commissie kreeg in totaal 122 meldingen van wantoestanden binnen de provincie. 76 meldingen zijn meegenomen in het onderzoek. Opvallend is dat van alle meldingen de helft (60) over oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers gaan.

'Schijn van belangeverstrengeling'
Volgens de commissie zijn 'nagenoeg alle gedeputeerden vrij van directe betrokkenheid bij onregelmatigheden.' Toch hebben die zich wel voorgedaan, waarbij sprake was van (de schijn van) belangenverstrengeling, zoals het rapport omschrijft. Het gaat dan om oud-gedeputeerde Albert Moens die tegelijkertijd onderhandelde energiebedrijf Econcern namens de provincie, maar ondertussen ook bezig was een overstap te maken naar het bedrijf.

Hooijmaijers
De woorden in het rapport worden toch gewijd aan oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers, tegen wie ook een rechtszaak loopt vanwege omkoping, witwassen en valsheid in geschrifte. Het rapport zegt daarom 'sober te rapporteren' over Hooijmaijers. Een voorbeeld is het woningbouwproject KNSF bij Muiden. Daar viel op dat hij 'een dwingende houding van ten gunste van de verkopende partij had, en een bevriende relatie inhuurde als bemiddelaar.'

'Beter luisteren naar oppositie'
In het rapport worden verschillende aanbevelingen gedaan. Zo zouden de partijen binnen Provinciale Staten hun controlerende functie beter moeten uitoefenen. 'Het is van groot belang ook de argumenten van de oppositie serieus te nemen. Mede door de dominante positie van de VVD(-bestuurders) gebeurde dit te weinig'. Ook zouden de portefeuilles Ruimtelijke Ordening en Financiën moeten worden gescheiden en zou er beter gekeken moeten worden naar geheimhouding van documenten. Want die wordt vaak 'niet goed onderbouwd'.

Reactie Borghouts
Borghouts onderschrijft het rapport dat er met bestuurscultuur niks mis was. Met de kritiek dat hij Hooijmaijers meer tegengas had moeten geven is hij het niet eens. "Ik heb hem vaker gezegd dat hij minder vriendschappelijk moest doen met die vastgoedmensen." Ook vind hij dat er wel heel makkelijk richting Hooijmaijers wordt gewezen. "Er loopt al een rechtszaak tegen hem, dus is het makkelijk hem de schuld te geven. Maar als je de beschuldigingen tegen hem ziet is het duidelijk. Alleen is dat buiten mijn zicht gebeurd."