Ga naar Content
Noord-Holland

KWF-Muntendamprijs voor Els Borst

17 april 2009, 15.09 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Arts en oud-minister van Volksgezond Els Borst-Eilers heeft de Prof. Dr. Muntendamprijs 2009 gekregen van KWF-kankerbestrijding.

Ze krijgt de prijs voor haar enorme inspanningen op het terrein van de kankerbestrijding en de kankerzorg. De jury prijst vooral haar onvermoeibare inzet om de emancipatie van de patiënt te bevorderen.
De prijs is 50.000 euro. Mevrouw Borst wil daarmee de ontwikkeling stimuleren dat kankerpatiënten als docent optreden voor medische behandelaars. De ervaring die patiënten hebben opgedaan tijdens het ziekteproces kan de behandelaars helpen beter inzicht te krijgen in hoe patiënten het behandelproces beleven en welke verbetermogelijkheden er zijn.
Behandelend artsen zijn vanzelfsprekend geconcentreerd op het kankerproces. 'Maar belangrijk is ook de mens achter de ziekte kanker', aldus Borst. 'Door artsen in de opleidingsfase of bij nascholing in gesprek te laten gaan met patiënten krijgen zij meer inzicht in wat er bij de patiënt leeft. Dit kan leiden tot betere zorg.'