Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Hooijmaijers aanwezig in de rechtbank

18 oktober 2012, 11.07 uur · Aangepast 18 oktober 2012, 18.46 uur

HAARLEM Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is vandaag aanwezig in de rechtbank in Haarlem. De voormalig bestuurder wordt verdacht van corruptie, witwassen en valsheid in geschrifte. Ook zijn vrouw en een bevriende makelaar staan terecht.

De rechtbank in Haarlem maakt met een zogeheten regiezitting een begin met het proces. Tijdens een regiezitting inventariseert de rechtbank wat er nog aan onderzoek gedaan moet worden. De strafvervolging komt voort uit een groot, jaren durend onderzoek naar onder meer belangenverstrengeling tussen Hooijmaijers' werk als gedeputeerde en het adviesbureau van zijn vrouw.

Volgens justitie heeft Hooijmaijers zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikelaars en bouwbedrijven, voor een totaalbedrag van bijna 350.000 euro. In de aanklacht staat ook dat hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen heeft ontvangen van Fortis Nederland. De gedeputeerde moest zich inzetten om Fortis huisbankier van de provincie Noord-Holland te maken.

Hooijmaijers heeft de beschuldigingen eerder ontkend. De bestuurder trad in juni 2009 samen met alle Noord-Hollandse gedeputeerden af, in de nasleep van de Landsbanki-affaire.