Ga naar Content

Doorbraak in dubbele moord Amsterdam

AMSTERDAM Nieuw DNA onderzoek heeft waarschijnlijk tot een doorbraak geleid in het Onderzoek naar de moord op Henk Opentij en Mary Run aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord.

In november 1997 werden de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run dood aangetroffen in hun woning aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord.

Hun kelen waren doorgesneden en ze waren vele malen gestoken. Opvallend was dat er niets uit de woning was geroofd. Mary's tas bleek wel doorzocht, maar er zat 600 gulden in, dit geld is niet meegenomen.

DNA heeft negroïde herkomst
Nadat het eerder uitgevoerde grootschalig DNA onderzoek in 2010 geen nieuwe aanwijzingen had opgeleverd, is er opnieuw forensisch onderzoek uitgevoerd. Net als in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra is er een zogenaamd Haplo onderzoek uitgevoerd. Hieruit is gebleken dat het aangetroffen DNA materiaal van de Noorderbreedte qua etniciteit een negroïde herkomst heeft. Het onderzoeksteam bestudeert nu volop deze nieuwe aanwijzing. Een uitbreiding van het buurtonderzoek rondom de Noorderbreedte is een van de mogelijkheden die zich thans voordoet.

Ook biedt recent ingevoerde nieuwe wetgeving de politie de mogelijk heden tot het uitvoeren van een zogenaamd verwantschapsonderzoek in de DNA databank. Via een dergelijk onderzoek zoekt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in de familielijn naar verwantschap met het aangetroffen DNA materiaal op de plaats delict.

Deze wet biedt ook de mogelijkheid om een (nieuw) grootschalig DNA onderzoek te doen. Aan de doorbraak in deze zaak wordt woensdagavond aandacht besteed in het programma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland.

Diverse media, waaronder misdaadjournalist Peter R. de Vries, hebben vele malen stilgestaan bij dit ernstige misdrijf. Bekijk de uitzending van Peter R. de Vries over de zaak.

forensischpatholoog -