Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Cuypersgenootschap strijdt tegen sloop station Den Helder

29 mei 2012, 23.57 uur · Aangepast 30 mei 2012, 13.03 uur · Foto: Wikipedia

DEN HELDER Het Cuypersgenootschap heeft de gemeente Den Helder verzocht om het NS-station aan te wijzen tot gemeentelijk monument.

Het Cuypersgenootschap is een landelijke monumentenorganisatie die zich inzet voor het behoud van gebouwen van na 1850. Mocht de gemeenteraad van Den Helder kiezen voor de bouw van een nieuw stadhuis in het centrum (zie hier de plannen), wordt het nieuwe treinstation daarin geïntegreerd.

Het station van Den Helder is in 1958 gebouwd naar ontwerp van architect G.J. van der Grinten, één van de belangrijkste architecten uit de wederopbouwperiode (1945-1965). Vanwege zijn bijzondere en vooruitstrevende vormgeving behoort het gebouw volgens de stichting tot de interessantere stationsgebouwen uit deze periode. Omdat inmiddels veel belangrijke wederopbouwstations zijn gesloopt of onherkenbaar verminkt heeft het gebouw ook een zekere zeldzaamheidswaarde.

Stedenbouwkundig is het station met zijn klokkentoren van groot belang voor de stadskern van Den Helder. Landelijk gezien is het stationsgebouw ook waardevol, zo meent het Cuypersgenootschap. Vanwege het grote belang van het stationsgebouw is een eventuele sloop dan ook onbespreekbaar. Bescherming van het station en inpassing van het gebouw in de herontwikkeling van het stadshart is volgens de stichting dan ook noodzakelijk. "Met sloop zal Den Helder een markante stadsentree en onvervangbaar erfgoed verliezen".