Ga naar Content
Noord-Holland

Boeing en Turkish Airlines niet vervolgd voor crash

25 april 2012, 01.44 uur · Aangepast 25 april 2012, 20.00 uur
Door: · Foto:

SCHIPHOL Het Openbaar Ministerie in Haarlem zal vliegtuigbouwer Boeing en vliegmaatschappij Turkish Airlines niet strafrechtelijk vervolgen voor de crash bij Schiphol begin 2009.

Het OM onderzocht of iemand iets strafbaars heeft gedaan bij de crash. Van niemand is echter vastgesteld dat zij strafbare feiten hebben gepleegd. Dat geldt onder meer voor de piloten, vliegtuigbouwer Boeing en de luchtverkeersleiding.

Piloten
Over de rol van de piloten ontbreekt volgens het OM belangrijke informatie in het onderzoek, omdat zij zijn overleden en dus niet meer konden worden gehoord. Problemen met de hoogtemeter van de Boeing was een bekend technisch probleem dat door de piloten had moeten worden opgelost. Uit het onderzoek blijkt verder dat de luchtverkeersleider volgens de voorschriften heeft gewerkt.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde vorig jaar dat de piloten van het vliegtuig de crash hadden kunnen voorkomen als ze een doorstart hadden gemaakt.

Strafbare feiten
Het OM zegt nu echter dat van niemand is vastgesteld dat zij strafbare feiten hebben gepleegd, althans niet in Nederland. Het probleem met de hoogtemeter was op twee eerdere vluchten gesignaleerd door andere piloten, maar zij hadden dit niet genoteerd in het logboek. Zoiets kan strafbaar zijn, maar omdat dit niet in ons land is gebeurd, kan het hier niet tot vervolging leiden.

Het vliegtuig van Turkish Airlines met 135 inzittenden stortte 25 februari 2009 tijdens de landing neer in een weiland vlakbij Schiphol. Negen mensen kwamen om het leven en 120 anderen raakten gewond.