Ga naar Content

Reconstructie in Klikozaak Driemond

AMSTERDAM De politie laat in de programma's Opsporing Verzocht en Ter Plaatse de gezichtsreconstructie zien van een onbekende, dode vrouw die op 17 september 1999 in een kliko in het riviertje de Gaasp dreef.

Het zogenoemde Team Review en Cold Case (politie Amsterdam-Amstelland en Gooien Vechtstreek) hoopt hiermee na elf jaar nieuwe tips te krijgen waardoor het alsnog de identiteit van de vermoorde vrouw kan achterhalen.
Drijvende vuilcontainer
Een inwoner van Driemond zag destijds de vuilcontainer drijven. Hij besloot toen de kliko met zijn bootje naar huis te slepen. Omdat er een enorme stank uit de container kwam, haalde hij de politie erbij. Die takelde de kliko uit het water en deed vervolgens een lugubere vondst. In de vuilcontainer lag een lichaam, grotendeels verstopt in beton.
Na onderzoek bleek het om een doodgeschoten jonge vrouw te gaan. Wie ze is, blijft dan na intensief recherchewerk en een oproep in Opsporing Verzocht, een raadsel. In 2007 ziet het Review en Cold Case-team nieuwe kansen om de zaak op te lossen. Dat komt vooral door de snelle ontwikkeling van onderzoeksmethoden.
Gezichtsreconstructie
Het politieteam besluit onder meer om de schedel van de onbekende vrouw naar de Universiteit van Dundee in Schotland over te brengen. Daar maakte dr. Caroline Wilkinson met behulp van de schedel een gezichtsreconstructie. Wilkinson is één van de meest vooraanstaande deskundigen op dit gebied.
Ze reconstrueerde eerder onder meer het gezicht van het zogenoemde meisje van Nulde waardoor de identiteit van dit Nederlandse meisje, Rowena Rikkers, alsnog kon worden vastgesteld en het mysterie rond het misdrijf op haar alsnog kon worden opgelost. De politie hoopt dat dit ook lukt in de zaak van de doodgeschoten vrouw die in 1999 in de kliko werd gevonden. De uitzending van Ter Plaatse is komende woensdag om 17.30 uur.