Ga naar Content
Noord-Holland

Ad van den Berg afgezet als voorzitter Martijn

21 december 2011, 12.20 uur · Aangepast 21 december 2011, 13.07 uur
Door: · Foto:

HAARLEM Ad van den Berg is afgezet als voorzitter van pedofielenvereniging Martijn. Dat heeft de algemene ledenraad van Martijn besloten, meldt de vereniging.

Ook de secretaris is niet langer lid van het bestuur. De reden hiervoor is dat zowel Haarlemmer Van den Berg als de secretaris een strafblad hebben voor een zedenmisdrijf. Van den Berg zit momenteel vast voor het bezit van kinderporno. De belangenbehartiger voor pedofielen stelt tegen het  misbruiken van kinderen te zijn: "De vereniging roept alle leden op om zich aan de wet te  houden." Nieuwe voorzitter van Martijn is Marthijn Uittenbogaard, die eerder penningmeester was.

De Vereniging Martijn is zeer omstreden. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze maand een verzoek bij de rechtbank in Assen ingediend om de pedofielenorganisatie te verbieden. Het duurt waarschijnlijk nog een paar maanden voordat de rechtbank beslist of Martijn mag blijven bestaan.

'Goedpraten kan niet'
De manier waarop Martijn pedofilie verheerlijkt en goedpraat, kan niet, vindt het OM. Jongeren en hun ouders moeten beschermd worden tegen de activiteiten van de vereniging. Dit vindt het OM belangrijker dan de vrijheid van vereniging.

Mocht de rechter Martijn inderdaad verbieden, dan houdt de vereniging op te bestaan. Als er dan toch nog mensen zijn die de organisatie voortzetten, riskeren zij een gevangenisstraf van maximaal een jaar. Zij kunnen dan worden beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie.

Heksenjacht
De vereniging zelf zegt in een verklaring dat ze nu 'het beleid en de boodschap opnieuw tegen het licht houdt'. In november gaf Martijn al aan zich op de toekomst te gaan beraden. De organisatie stelde tot nu toe vooral te streven naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen. Een woordvoerder zei eind november dat er toen tachtig mensen lid waren van de pedofielenclub waren.

Naar eigen zeggen had de organisatie in het verleden 650 leden. "Maar dat was voor het internettijdperk en vóór de heksenjacht van de laatste jaren."