Ga naar Content
Sport

Tilt! - Andy van de Meiden

12 december 2011, 10.52 uur · Aangepast 24 december 2011, 10.47 uur
Door: · Foto:

De column van Fred Segaar, eindredacteur sport.

Andy van der Meijde speelt de rest van het seizoen voor WKE, de Topklasse-club uit Drenthe die het Woonwagen Kamp Emmen als thuisbasis heeft en onder die naam sinds 1966 een grote naam is in het amateurvoetbal.

Vanwege die woonwagens zou je denken dat er beweging zit in WKE en diens spelers, maar de loopbaan van Andy van der Meijde lijkt met zijn keuze voor deze club definitief op winterstalling te zijn gezet. En dat is jammer, want Van der Meijde is pas 32 en heeft zoveel klasse dat hij moeiteloos jarenlang op hoog niveau had kunnen spelen. In plaats van de Primera Division of de Premier League speelt hij straks in de Topklasse tegen onder meer Hollandia, EVV en HBS.

Tenminste, als Van der Meijde de weg naar het woonwagenkamp kan vinden. U leest twijfel in mijn woorden en dat is terecht, want de buitenspeler zou ook bij FC Volendam gaan trainen en daar proberen voor een contract in aanmerking te komen. Maar hij is nooit verschenen aan de Dijk. Waarschijnlijk kreeg hij in Drenthe een betere aanbieding. Anders is het toch moeilijk te verklaren dat hij zijn loopbaan voortzet op sportpark 'Grote Geert', een verwijzing naar Hendrik 'Grote Geert' Wolters, één van de oprichters van de club.

Andy van der Meijde is een typisch product van de generatie die te vroeg naar het buitenland is vertrokken om veel geld te gaan verdienen. Hij was pas 23 toen Ajax hem voor acht miljoen verkocht aan Internationale. De man die een denkbeeldige pijl afschoot al hij had gescoord, trof in San Siro nog maar zelden de roos waardoor hij er wegkwijnde. In een interview in Haarlems Dagblad vertelt Van der Meijde dat hij al na een maand huilend aan de telefoon hing.

'Haal me hier weg', vroeg hij Ajax' elftalleider David Endt. Ook zegt hij in het interview dat hij problemen had met trainer Zaccheroni, die hij enkele keren aan 'zak patat' had genoemd, een uitspraak die de Italiaanse kranten overnamen en waarvan hij tijdens zijn verblijf in Italië last bleef houden.

Na twee jaar vertrok hij naar het Engelse Everton waar hij door blessures nauwelijks aan spelen toekwam. Hij haalde slechts het nieuws toen hij tijdens een verjaardagsfeestje met spoed in het ziekenhuis moest worden opgenomen. 'Een drankprobleem', suggereerden de tabloids. 'Onzin', zegt Van der Meijde, 'ik werd gewoon niet lekker.' De tweede keer dat we van hem hoorden, was toen er was ingebroken in zijn huis en daarbij een Ferrari, een Mini Cooper, acht Rolexen en zijn hond Mack werden meegenomen. Acht Rolexen, het was de bevestiging dat Van der Meijde te vroeg voor het grote geld had gekozen en op het moment dat hij dat grote geld had gevonden, die weelde niet aankon.

We zagen hem vorig jaar nog even terug bij PSV. Hij was een speler geworden die eigenlijk al afscheid had genomen. Te dik, te weinig fut ook om betaald voetbal te spelen. Maar nu is er dus WKE, een club waarvan hij nog nooit had gehoord, zo vertelt hij. Het weerhield hem er niet van een verbintenis aan te gaan. Uit het interview wordt me duidelijk waarom hij het doet.

Zowel in Italië als in Engeland heeft hij een vrouw en kinderen achtergelaten en al die monden moeten worden gevoed. In eigen land heeft hij inmiddels een nieuwe liefde gevonden, Melisa, met wie hij ook weer een kindje heeft. Melisa is een ex-playmate die enige bekendheid geniet vanwege haar deelname aan het televisieprogramma de Gouden Kooi. Ik vind haar nu al erg charmant en dat is niet zo zeer door haar verschijning, als wel door haar gevoel voor humor.

Melisa is er bij tijdens het interview en als de ex-en van haar man ter sprake komen, zegt ze dat haar man eigenlijk Andy van de Meiden heet.

Het worden mooie tijden in Emmen.