Ga naar Content
Noord-Holland

Rijk de Gooyer (85) overleden

2 november 2011, 16.16 uur · Aangepast 2 november 2011, 18.09 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM Rijk de Gooyer is woensdagmiddag rond 12.00 uur op 85-jarige leeftijd overleden, in zijn huis in Amsterdam. Dat heeft zijn impresariaat Van Lennep Producties bevestigd. De acteur overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Een arts constateerde vorige week dat de acteur aan alvleesklierkanker leed, Toen al werd bekend dat hij niet meer lang te leven zou hebben. De acteur, schrijver en columnist overleed in het bijzijn van zijn zoon Rijk en Babiche Hermans, de kleindochter van cabaretier Toon, die hem de laatste jaren van zijn leven verzorgde.

De Gooyer vormde jarenlang een bekend duo met de in juli van dit jaar overleden Johnny Kraaykamp en speelde in diverse Nederlandse speelfilms als Soldaat van Oranje, Hoge Hakken Echte Liefde en Op Hoop van Zegen. In de jaren '90 was hij vooral te zien op tv, in de VARA-serie In Voor- en Tegenspoed. Ook is hij bekend van reclamespotjes als Foutje, bedankt (Reaal).

Gouden Kalf
De acteur kreeg onder meer een Gouden Kalf voor zijn gehele oeuvre en een Gouden Kalf voor beste acteur in de film Hoogste tijd. Een van die beeldjes gooide hij destijds uit een taxi, omdat hij er geen waarde aan hechtte. De crematie zal op een nog onbekend tijdstip in besloten kring plaatsvinden.

Op internet is een condoleanceregister aangemaakt voor De Gooyer. Op de website condoleance.nl kunnen mensen hun medeleven betuigen. De condoleances stroomden woensdagmiddag meteen al binnen. Bijna 200 mensen hadden rond 16.00 uur al een boodschap achtergelaten. "Weer een groot man die is overleden'', schreef iemand in een bericht.

Van Lennep Producties laat weten dat er geen publieke herdenkingsbijeenkomst staat gepland.