Ga naar Content
Noord-Holland

Schermers azen op fusie Koggenland

12 oktober 2011, 16.29 uur · Aangepast 12 oktober 2011, 17.16 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

SCHERMER Koggenland moet het worden, als het aan inwoners van de Schermer ligt. Anders Alkmaar, maar vooral niet met Heerhugowaard. Dat blijkt uit een niet-representatieve steekproef die Radio Noord-Holland woensdagochtend hield.

Dinsdag is een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat de gemeente - met zo'n 5000 inwoners - móet fuseren om te overleven. Er zijn dus drie mogelijke huwelijkspartners: Koggenland, Alkmaar of Heerhugowaard. De gemeente organiseert twee bijeenkomsten waarin bewoners hun mening kunnen geven. Begin volgend jaar moet het besluit vallen.

Inmiddels heeft gemeente Schermer buurgemeenten geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en de bevindingen. Mei dit jaar gaf de gemeenteraad van Schermer de opdracht voor een onderzoek naar schaalvergroting van de gemeente. Eerst is gesproken met buurgemeente Graft-De Rijp. Van oudsher is dit een natuurlijke partner van gemeente Schermer. Daarna volgden gesprekken met de andere buurgemeenten Castricum, Heiloo, Alkmaar, Heerhugowaard en Koggenland. Ook was er overleg met het niet aangrenzende Opmeer. "Al snel werd duidelijk dat fuseren voor ons de beste optie is. Hiermee houden we onze dienstverlening op peil en zorgen we voor goede bestuurskracht. Belangrijk voor ons gebied, inwoners en organisatie," stelt burgemeester Piet Moeijes.