Ga naar Content
Noord-Holland

Café op Texel zet jongeren in rolstoel de deur uit

10 oktober 2011, 13.44 uur · Aangepast 10 oktober 2011, 15.55 uur
Door: · Foto: Geta Schnellen

TEXEL Tien jongeren in rolstoelen zijn zaterdagavond een café in De Koog op Texel uitgezet. Ze zouden met hun rolstoelen te veel plek innemen en zo zorgen voor omzetderving.

De gehandicapte jongeren waren afkomstig uit heel Nederland en waren op Texel een weekend aan het strandzeilen met de Amsterdamse stichting Windkracht 12. Die spreekt van discriminatie en zal een klacht indienen bij anti-discriminatiebureau Artikel 1.

Volgens Wendy de Haas van Windkracht 12 hadden de begeleiders van tevoren uitgezocht of de rolstoelers welkom waren in het café. Niets leek een avondje uit in de weg te staan, maar eenmaal binnen bleek dat de tien rolstoelers om uiterlijk 23.15 uur het café moesten verlaten. De Haas: "de eigenaar was bang dat hij omzet zou mislopen omdat er vanwege de rolstoelen minder andere klanten naar binnen zouden kunnen. We hebben ons niet zo maar laten wegsturen en zijn de discussie aangegaan. Maar de eigenaar was woedend, hij reageerde zelfs agressief. Toen zijn we toch maar naar buiten gegaan. We vinden het erg vervelend en betreurenswaardig. Dit is gewoon discriminatie.''

Bij de deelnemers is het incident hard aangekomen. Stichting Windkracht 12 organiseert al zes jaar sportieve vakanties voor jongeren met een beperking. Dit was het eerste weekend strandzeilen op Texel.

Reactie café De Wijsneus

De uitbaters van het café laten in een schriftelijke reactie weten dat de afspraak was dat de groep een half uur binnen zou zijn en daarna weer zou vertrekken. "Ons café heeft een capaciteit van ongeveer 150 personen en is op zaterdagavond afgeladen met jongeren die uit hun dak gaan. Het gebeurt bij ons regelmatig dat er groepen lichamelijk of geestelijk gehandicapten binnen komen. Hiermee maken wij de afspraak dat zij naar binnen mogen maar dat ze wanneer het drukker wordt voor hun eigen veiligheid weer naar buiten gaan.  Dit heeft nog nooit problemen opgeleverd en op deze manier hebben wij heel veel mensen een fantastische avond bezorgd."

Volgens de uitbaters was de groep om 23.15 uur, tegen de afspraak in, echter nog steeds binnen en is één van onze beveiligers naar de begeleider met wie de afspraak was gemaakt gegaan om te vragen of de groep al de intentie had om naar buiten te gaan. Hierop kreeg hij te horen dat de groep weigerde te vertrekken omdat het discriminatie zou zijn. "Het gaat hier echter om de veiligheid. Niet alleen blokkeerden de rolstoelen onze nooduitgang, de begeleiders kregen de rolstoelen al met moeite naar binnen, mocht er paniek of brand uitbreken dan zouden zij ze ook niet naar buiten hebben gekregen. Onze beveiligers hebben vervolgens advies gevraagd bij de politie over de situatie en ook de politie gaf aan dat de groep, volgens afspraak, naar buiten diende te gaan. Uiteindelijk is de groep uit zichzelf vertrokken, er is dus zeker geen spraken van dat ze naar buiten zijn gezet."