Ga naar Content

Minder ramen dicht op de Achterdam

ALKMAAR Raamexploitant Koos Nool moet niet langer 92, maar 65 ramen op de Achterdam in Alkmaar sluiten. Zijn bedrijf krijgt een nieuwe vergunning voor 34 ramen, waarvan zeven nieuwe.

Dat maakte de gemeente Alkmaar woensdagmorgen bekend op een persconferentie. Met deze maatregel blijven er in totaal 67 prostitutieramen open op de Achterdam. De hoeveelheid ramen wordt hiermee per 1 september gehalveerd ten opzichte van het huidige aantal.

Burgemeester Bruinooge weigerde Nool c.s. in 2008 een vergunning voor de exploitatie van 92 ramen. Aanleiding was een rapport van bureau Bibob, dat onderzoekt of ondernemers vergunningen misbruiken voor criminele activiteiten. Daaruit zou blijken dat diverse door Nool gehuurde panden op de Achterdam waren aangekocht met crimineel geld.

Vergunning voor een jaar
Vorige maand kreeg Bruinooge na jarenlang juridisch gesteggel gelijk van de Raad van State. De burgemeester zei woensdag dat hij in 2008 tot een alomvattende weigering moest besluiten, doordat Nool c.s. voor alle 92 ramen een collectieve vergunning had aangevraagd. “Als toen al een splitsing was gemaakt, had ik een heel ander besluit moeten nemen."

Nool c.s. krijgt net als de vier andere exploitanten op de Alkmaarse Achterdam een vergunning voor een jaar, die donderdag 1 september ingaat. Dan treden ook de strengere regels in werking waartoe de gemeente eerder besloot. Zo gaan de ramen voortaan dicht om één uur 's nachts in plaats van om drie uur.

'Aantal ramen nog steeds fors'
Bruinooge wil verder in een convenant nadere afspraken met de exploitanten maken. Op de Achterdam blijven bijna 70 prostitutieramen over, iets meer dan de helft van het huidige aantal. In vergelijking met vergelijkbare gemeenten noemt de burgemeester dit aantal ‘nog altijd fors’.

Kees van Ojen van Nool c.s. toonde zich woensdag tevreden. Hij zegt dat de uitkomst ook voor de gemeente voordelen heeft. “De door de exploitanten betaalde beveiliging op de Achterdam kan nu blijven bestaan. Die zou anders echt te duur zijn geworden.”