Start van hoofdcontent

HOORN

nl

Beeld Jan Pieterszoon Coen valt van sokkel (met video)

16 augustus 2011, 11.59 uur · Aangepast 16 augustus 2011, 19.43 uur

HOORN Een hoop beroering dinsdagochtend op de Roode Steen in Hoorn. Het beeld van Jan Pieterszoon Coen is rond 09.00 uur van zijn sokkel gevallen.

Het beeld kreeg vermoedelijk een tik van een kraan die bezig was lantaarnpalen terug te zetten. Jan Pieterszoon Coen donderde van de sokkel enkele meters naar beneden. Met een enorme klap kwam het beeld neer op het trottoir. Het is nog onbekend wat de schade aan het beeld is.

Jan Pieterszoon Coen
Het standbeeld van Coen (1587-1629), werd in 1893 in zijn geboortestad Hoorn geplaatst. Jan Pieterszoon Coen werd in 1617 benoemd tot gouverneur-generaal van de VOC. Hij was zakelijk zeer succesvol, groeide uit tot een belangrijke grondlegger van het Nederlandse koloniaal imperium en werd in zijn tijd als een held beschouwd. Duizenden onschuldige eilandbewoners in het voormalige Nederlands-Indië werden onder zijn bewind omgebracht.

Krijgen inwoners nu hun zin?
Inwoners van Hoorn waren onlangs een burgerinitiatief gestart om het standbeeld van Pieterszoon Coen te vervangen door een ‘echte’ Hoornse held of het beeld te verplaatsen naar het Westfries Museum. Het standbeeld stuit al jaren op weerstand wegens de duizenden slachtoffers die vielen onder zijn gewelddadige bewind. Na het burgerinitiatief besloot de gemeenteraad de tekst onder het standbeeld te voorzien van een kritische noot.