Noord-Holland

'Michel S. doodde Cheryl Morriën niet'

9 augustus 2011, 13.21 uur · Aangepast 9 augustus 2011, 17.37 uur

HAARLEM - HAARLEM "Michel S. is waarschijnlijk niet verantwoordelijk voor de verdwijning van de 7-jarige Cheryl Morriën op 5 augustus 1986. De kans is groot dat de echte daders nog vrij rondlopen." Dat concludeert George de Vries in zijn boek Zoektocht naar Cheryl

Cheryl Morriën speelde vlak voor haar ouderlijk huis buiten op de Schiplaan in IJmuiden toen ze spoorloos verdween. De 25 jaar oude moordzaak werd in 2002 definitief gesloten. Het OM stelde toen vast dat de in 2001 overleden kindermoordenaar Michel S. de dader is geweest. Door zijn dood is S. nooit berecht en daarmee is de zaak afgedaan, aldus justitie. Het stoffelijk overschot van Cheryl Morriën werd nooit gevonden.

Haarlemmer De Vries raakte geïnteresseerd in deze zaak en deed jaren onderzoek naar haar verdwijning. Hij achterhaalde enkele getuigen, die verklaren dat Cheryl op de dag van haar verdwijning is gezien in een groene stationwagen, met voorin twee mannen. Een van de getuigen, een vrouw, kende het meisje goed. Ze heeft naar eigen zeggen ongeveer twee minuten achter de groene auto aangereden en is er zeker van dat het vermiste meisje daarin zat. Een man zag tijdens het joggen in de duinen twee mannen in pak de bosjes uit komen. Vlakbij zag hij een groene Lada. De beschrijving van de twee mannen is gelijk aan die van vrouwelijke getuige. De trimmer vertelt zijn verhaal pas jaren later en er wordt weinig gedaan met zijn verhaal. Hij raakt geobsedeerd door de zaak en doet veel onderzoek. De man beweerd de identiteit van de twee mannen zelfs te kennen.

De Vries wist nog een familie te vinden, die destijds ook achter de groene stationwagen heeft gereden. Deze mensen hebben dat bij de politie gemeld, maar daarmee is in hun ogen niet veel gedaan. Ze zijn er volgens De Vries echter van overtuigd dat hun waarneming aansluit bij die van de vrouwelijke getuige.

Zaak niet heropend
In 2010 leverde de uitzending van Het Zesde Zintuig, waarin paragnosten een compositietekening maakten van de mogelijke dader, tientallen tips op. De politie keek wel naar de tips, maar de zaak werd niet officieel heropend. De overleden Michel S., een vrachtwagenchauffeur uit Assen, werd nog steeds als de dader aangemerkt. S. was al veroordeeld voor de moord op twee Duitse jongetjes en op het 11-jarige meisje Jessica Laven uit Blokker. S. was in de tijd van de verdwijning van Cheryl Morriën bij IJmuiden gezien. De man heeft nooit de moord op het meisje willen bekennen. Hij overleed in de gevangenis door verbranding bij een schildersklus.

De Vries hoopt dat de publicatie van zijn boek de zaak alsnog vlot kan trekken.