Ga naar Content

Prostitutieramen Achterdam moeten dicht

ALKMAAR De 92 prostitutieramen van Koos Nool op de Achterdam in Alkmaar moeten definitief dicht. Het gaat om grofweg driekwart van het totale aantal ramen in de straat.

De Raad van State besliste woensdag dat burgemeester Piet Bruinooge de exploitant in 2008 terecht geen nieuwe exploitatievergunning gaf. Bruinooge nam dat besluit na een integriteitonderzoek door Bureau Bibob (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Deze wet is ingevoerd om te voorkomen dat de overheid ongewild criminaliteit in de hand werkt.

Volgens het bureau waren panden op de Achterdam gekocht met crimineel geld, onder meer afkomstig van Cor van Hout. Het zou gaan om een deel van het losgeld dat werd betaald bij de ontvoering in 1983 van Freddy Heineken, toenmalig directeur van de bierbrouwerij.

Uitgebreider onderzoek
De rechtbank in Alkmaar oordeelde in november 2009 nog dat de burgemeester een eerder besluit waarbij de exploitatievergunning was geweigerd, onvoldoende had onderbouwd. Bovendien vond de rechtbank dat het advies van het Bureau Bibob te mager om op grond daarvan de vergunning te weigeren. De Raad van State heeft die eerdere uitspraak woensdag bevestigd. Na uitgebreider onderzoek naar de herkomst van het geld waarmee prostitutiepanden zijn gekocht, nam Bruinooge opnieuw een besluit om de vergunning aan Koos Nool te weigeren. De Raad van State oordeelt nu dat de burgemeester hiermee volledig in zijn recht stond.

Exploitant Koos Nool heeft jarenlang een juridische strijd gevoerd met de gemeente Alkmaar over zijn ramen, die met deze uitspraak van de hoogste rechter ten einde komt. Nu de weigering van Nools vergunning definitief is, heeft hij nu nog zes weken de tijd om zijn ramen te sluiten.

'Compleet onverwacht'
Bij het bedrijf van Nool is de uitspraak van de Raad van State hard aangekomen. “Het besluit kwam compleet onverwacht”, aldus een woordvoerder woensdag. “We hebben niets verkeerd gedaan en daarom ook in alle voorgaande rechtszaken gelijk gekregen. Dat maakt het moeilijk te begrijpen. We voelen ons als een huurder die uit zijn huis wordt gezet, omdat de huiseigenaar gekke dingen heeft gedaan.”

Nool moet waarschijnlijk zo’n twintig personeelsleden ontslaan. Daarnaast verdwijnt er werkruimte voor honderden prostituees.

'Prostitutie uit het zicht'
De naderende sluiting van de 92 ramen is een ramp voor de prostituees en slecht voor de maatschappij. Dat stelt de belangenvereniging voor prostituees Vakwerk, een afdeling van stichting De Rode Draad.

“Het prostitutiewerk gaat gewoon door, maar verdwijnt hierdoor uit het zicht”, vindt een woordvoerster van de vereniging. “De politiek lijkt de raamprostitutie te willen liquideren, maar dat helpt het prostitutievak alleen maar verder van huis. De behoefte aan prostituees vermindert niet, waardoor het werk verhuist naar plaatsen waar de omstandigheden voor vrouwen veel slechter zijn.”

Foto: Google Streetview