Sport

Geen topbasketball meer in Amsterdam

12 juli 2011, 17.14 uur · Aangepast 12 juli 2011, 20.34 uur

AMSTERDAM - AMSTERDAM Amsterdam heeft komend seizoen geen basketballploeg meer in de mannen eredivisie. ABC Amsterdam is er niet in geslaagd, ondanks heel veel inzet, voldoende financiële middelen voor het komende seizoen bij elkaar te krijgen.

Zonder geld heeft het geen zin om deel te nemen. ABC Amsterdam was, volgens eigen zeggen, de laatste maanden een aantal malen dicht bij het bereiken van een overeenkomst met een sponsor, maar uiteindelijk ging het allemaal niet door.

Na zeven landskampioenschappen en zes nationale bekertitels komt er een triest einde aan de ambities van het Amsterdamse topbasketball.abc5media_video_0

Historie
Amsterdam kent een grote basketballhistorie. In de begintijd van het basketball, kwamen de meeste ploegen in de eredivisie uit de hoofdstad. Toch is het niet voor het eerst dat Amsterdam het zonder eredivisieclub moet doen. Nadat Graydon de stekker uit de laatste eredivisieclub trok in 1993 zat Amsterdam ook al zonder topbasketball. Een aantal spelers (Ed de Haas, Carlo Brunink en Oscar Kales) besloot toen vlak voor het seizoen 1994/1995 dat de hoofdstad niet zonder eredivisieclub kon en richtte de voorloper van ABC Amsterdam op. Dat team werd voor het eerst in de geschiedenis meteen toegelaten tot de eredivisie.

Een jaar later veroverde de nieuwe club al de eerste titel met winst in de bekerfinale. In dat tweede seizoen kreeg de club de naam Astronauts, met een knipoog naar de thuishaven, de Apollohal.

Onder leiding van Ton Boot en later Arik Shivek behaalde de club de meeste kampioenschappen en bekersuccessen. In 2007 stapte Roel Pieper in de club. Hij liet enkele van zijn bedrijven de club sponsoren, maar aan het eind van het seizoen 2008-2009 kon de club de salarissen van coach en spelers niet meer betalen, nadat de bedrijven van Pieper - mede door de financiële crisis - failliet gingen. Het was de voorbode van de ondergang van de club.

De twee laatste seizoenen speelde ABC Amsterdam met spelers uit de eigen jeugdopleiding en werden de kosten voor een groot deel gedragen door bestuursleden. Dat dat niet langer kon was duidelijk, maar een sponsor werd niet gevonden met als resultaat dat de ploeg nu is teruggetrokken uit de eredivisie.