Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Ton Hooijmaijers: "Ze doen maar"

12 juli 2011, 14.53 uur · Aangepast 12 juli 2011, 19.30 uur

HAARLEM "Ze doen maar", zegt Ton Hooijmaijers tegen RTV N-H. Hooijmaijers geeft daarmee een reactie op het nieuws dat de provincie alle projecten gaat onderzoeken waarbij hij tussen 2005 en 2009 bij betrokken is geweest.

Hooijmaijers ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet. Aan RTV N-H liet hij weten dat hij nooit alleen iets heeft besloten en dat alles met Gedeputeerde Staten is besproken. Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland, waarover Hooijmaijers in 2007 geheime afspraken heeft gemaakt.

Reactie Ton Hooijmaijers
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland waren in 2007 volledig op de hoogte van de geheime afspraken over bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland. Gedeputeerde Jaap Bond zei maandag in Provinciale Staten dat hij in 2007 weliswaar bij de ondertekening van de afspraken aanwezig was, maar dat hij de inhoud niet kende. Volgens hem heeft Hooijmaijers het geheime stuk, de zogenoemde sideletter, op eigen houtje ondertekend zonder GS in te lichten.

Hooijmaijers stelt in een verklaring dat hij nooit een stuk heeft getekend waarbij zijn ambtenaren niet aanwezig waren. Bij de omstreden ondertekening in 2007 waren volgens hem zelfs twee andere gedeputeerden aanwezig. "De inhoud van die stukken zou dan ook genoegzaam bekend moeten zijn bij GS."

Onregelmatigheden
Remkes zei tijdens de vergadering
niet uit te sluiten dat er nog meer onregelmatigheden opduiken. Hij hekelde de bestuursstijl van ex-gedeputeerde Hooijmaijers en noemde die ontoelaatbaar. "Het was een tijd dat sommige bestuurders te los aan de teugel liepen.'' De commissaris noemde het onderzoek de operatie Schoon Schip.

Hooijmaijers, die ook verdachte is in een onderzoek naar corruptie, liet vandaag weten dat hij elk onderzoek met vertrouwen tegemoet ziet. Wel hoopt hij met het oog op zijn familie dat er snel een einde komt aan alle publiciteit. Hooijmaijers beschikt niet over de archieven van de provincie en kan zich daarom nauwelijks verdedigen tegen alle beschuldigingen.

Landsbanki affaire
Hooijmaijers trad in 2009 af als gevolg van de affaire met de IJslandse bank Landsbanki, waarbij Noord-Holland 78 miljoen euro verloor. Ook waren er declaraties die niet verantwoord konden worden.