Ga naar Content
Noord-Holland

Kritische noot op sokkel Jan Pieterszoon

5 juli 2011, 15.39 uur · Aangepast 6 juli 2011, 01.07 uur
Door: · Foto: Gemeente Hoorn

HOORN De gemeente Hoorn wil de tekst onder het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in het centrum van de stad voorzien van een kritische noot.

Het standbeeld van Coen (1587-1629), dat in 1893 in zijn geboortestad Hoorn werd geplaatst, stuit al jaren op weerstand wegens de duizenden slachtoffers die vielen onder zijn gewelddadige bewind als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Nieuw tekstbord op de sokkel
Het college stelt nu voor om een nieuw tekstbord op de sokkel van het standbeeld aan te brengen dat zowel de goede als de donkere kant van Pieterszoon Coen belicht. Die kritische noot ontbreekt nu onder het Rijksmonument. Een discussie op de website verbeterdebuurt.nl vormde de aanleiding voor het raadsvoorstel.

Burgerinitiatief ingediend
Meerdere inwoners lieten op deze website blijken Pieterszoon Coen geen goede ambassadeur te vinden vanwege het moordbeleid dat hij voerde. Inwoners van Hoorn hebben bovendien een burgerinitiatief ingediend met het voorstel aan de gemeenteraad om het standbeeld van Pieterszoon Coen te vervangen door een ‘echte’ Hoornse held of het beeld te verplaatsen naar het Westfries Museum.

Het aanpassen van de tekst onder het standbeeld geldt in het burgerinitiatief als derde optie. De gemeenteraad bespreekt zowel het voorstel van het college als het burgerinitiatief op dinsdag 12 juni.