Wilde achtervolging na gewelddadige overval in Amsterdam (update)

0
Whatsapp

Noord-Holland

Wilde achtervolging na gewelddadige overval in Amsterdam (update)

29 juni 2011, 09.36 uur · Aangepast 29 juni 2011, 21.36 uur

AMSTERDAM Een overval zoals die niet vaak voorkomt in Nederland. Zo omschrijft de politie het misdrijf dat in de nacht van dinsdag op woensdag plaatsvond in Amsterdam Zuidoost.

Criminelen overvielen daar op gewelddadige wijze een geldvervoersbedrijf en wisten na een lange achtervolging door het land te ontkomen.

Explosieven
De zwaarbewapende overvallers drongen het bedrijf Brink's aan de Kollenbergweg rond 3.00 uur ’s nachts binnen, vermoedelijk met behulp van explosieven. De op dat moment aanwezige Brink's medewerkers hebben zich in veiligheid weten te stellen en zijn ongedeerd. Onder bedreiging van vuurwapens maakten de daders een onbekend geldbedrag buit. Toen de politie ter plaatse kwam, begonnen de daders met automatische wapens te schieten. Ze gingen er in twee auto’s vandoor en er volgde een lange achtervolging richting Gelderland. De politie houdt er rekening mee dat de overvallers inmiddels in het buitenland zitten.abc5media_video_0

Verongelukt
Een van de vluchtauto’s crashte op de A2 bij afslag Waardenburg en vloog in brand, het grootste deel van de buit bleef in deze auto achter. De criminelen bedreigden een andere automobilist met een wapen en gingen er met zijn auto vandoor. De politie raakte ze in de omgeving van Eindhoven kwijt.

Tijdens de overval en de achtervolging raakte niemand gewond. De politie noemt dit 'een wonder’. Dit onder meer omdat de criminelen de politie meerdere keren met automatische wapens onder vuur namen.abc5media_audio_0

A2 afgesloten bij Deil
Wegens het politieonderzoek op de plek waar de auto crashte, werden de snelwegen A2 en A15 bij knooppunt Deil in beide richtingen volledig afgesloten. De A15 ging rond half zeven weer open, maar de A2 bleef tot ver in de ochtend afgesloten. Daardoor ontstonden flinke files die soms een lengte hadden van meer dan 20 kilometer. Een woordvoerster van de ANWB sprak van een verkeersinfarct.

Eerder in Rotterdam
Begin april had een soortgelijke overval plaats op het waardetransportbedrijf SecurCash in Rotterdam. De daders kwamen ook die firma binnen met behulp van explosieven en maakten een fiks geldbedrag buit. Twee werknemers werden neergeschoten en raakten ernstig gewond.

Gezien de overeenkomsten trekt de politie Amsterdam-Amstelland nu op met het korps Rotterdam-Rijnmond. Vermoedelijk zijn beide overvallen het werk van dezelfde dadergroep. Deze kenmerkt zich door een zeer gedegen voorbereiding, professionele aanpak, zware bewapening en gewelddadige werkwijze, waarbij gericht wordt geschoten. Het onderzoeksteam is op dit moment met name geïnteresseerd naar de vluchtauto. Het gaat om een grijze Hyundai i10 met het kenteken 31 PF H6.

Iets gezien of gehoord?
Heeft u iets meegekregen van de overval? Heeft u een en ander zien gebeuren? Heeft u zicht op de schade die is ontstaan? Of kunt u niet naar uw werk? Laat het ons weten via nieuws@rtvnh.nl of op onze tiplijn: 020 - 8 505 404.

Whatsapp