Ga naar Content
Noord-Holland

Geheim contract Hooijmaijers boven water

27 juni 2011, 20.44 uur · Aangepast 27 juni 2011, 20.55 uur
Door: · Foto:

BERKHOUT Na vier jaar juridische strijd is een geheim contract boven water gekomen waarin de provincie voor 50 miljoen euro garant staat voor een bedrijventerrein in Berkhout.

Daardoor worden twee vastgoedbedrijven betrokken bij het grootschallige corruptieonderzoek naar oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Het gaat om Zeeman Vastgoed uit Hoorn en de Ooms Averhorn Groep uit Scharwoude. De twee bedrijven ondertekenden met Hooijmaijers een geheim contract waardoor de provincie voor 50 miljoen euro garant staat bij de ontwikkeling van een bedrijfsterrein in Berkhout. De belangengroep "Berkhout is Boos" heeft het contract uiteindelijk boven water gekregen.

Hooijmaijers raakte in 2008 in opspraak toen onder zijn verantwoording de provincie 78 miljoen euro verloor bij de IceSave-affaire. Daarna bleek hij voor duizenden euro's te hebben uitgegeven met de provinciale creditcard zonder bonnetjes te overleggen. In 2010 deed de FIOD een inval bij Ton Hooijmaaiers thuis, wegens verdenking van corruptie en omkoping.