Ga naar Content

Bultrug gezien voor de kust van Den Helder

DEN HELDER Zoekt u nog een mooie bestemming om morgen tijdens Hemelvaart naar toe te gaan? Ga dan naar Kaap Hooft bij Den Helder (in de buurt van vuurtoren de Lange Jan) en de kans is groot om oog in oog te komen staan met een bultrug.

Woensdag is de walvis daar al gespot om 11.00 uur, 12.30 uur en rond 13.30 uur. Inmiddels hebben zich al aardig wat mensen verzameld die hopen dat het dier wederom opduikt in het Marsdiep en donderdag worden er nog meer mensen verwacht.

De bultrug is een walvis die behoort tot de onderorde van de baleinwalvissen. Het is één van de grotere walvissoorten met een maximale lengte die kan variëren van 12 tot 15 meter. Een volwassen exemplaar weegt 25 tot 30 ton. Als het dier onderduikt wordt de rug sterk gekromd en komt de kleine rugvin als een soort bult boven water. Vandaar de naam. Het gesignaleerde exemplaar is ongeveer 6 tot 9 meter lang.

In Noord-Holland werd het dier de afgelopen jaren al vaker waargenomen:

  • Op 12 mei 2007 zwom in het Marsdiep tussen  Den Helder en Texel een bultrug rond. De ongeveer 15 meter lange walvis werd op 10 mei voor het eerst opgemerkt door de bemanning van een patrouilleboot van de marine bij de Helderse Zeedijk.
  • In november 2007 werd voor de kust van IJmuiden een bultrug waargenomen. Het betrof hier waarschijnlijk dezelfde bultrug die 12 mei in het Marsdiep werd waargenomen.
  • In december 2008 werd een bultug gesignaleerd voor de kust van Egmond.
  • In januari en februari 2009 zwom een vijftien meter lange bultrug in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. De bultrug werd vanuit de lucht ontdekt door de bemanning van een helikopter uit Den Helder. Ook de kapitein van de veerboot naar het eiland zag het dier zwemmen.
  • Heeft u foto's of video's van de bultrug bij Den Helder? Stuur ze dan naar [email protected]

    Foto: NH Nieuws/Evelien de Jager