Noord-Holland

NL
V

Stem D66'er Wim Cool blijft ongeldig

31 mei 2011, 17.04 uur

HAARLEM Het bezwaar van D66-Statenlid Wim Cool tegen de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is afgewezen. Een commissie van de Eerste Kamer schaarde zich vandaag achter de Kiesraad, die vorige week al vaststelde dat de door Cool uitgebrachte stem tere

Cool stemde niet met een rood potlood, zoals wettelijk is voorgeschreven, maar met een blauwe pen. Hij rode potlood lag verscholen achter een richel en daardoor besloot Cool een vulpen uit zijn zak tevoorschijn te toveren. De affaire ging al snel 'richelgate' heten. Nu zijn bezwaar niet wordt gehonoreerd, houdt D66 vijf zetels in de nieuw gekozen Senaat. Dat waren er zes geweest, als Cool wel goed had gestemd.

De VVD is straks de grootste partij in de Senaat met zestien zetels, tweede is de PvdA met veertien. Het CDA heeft er elf, de PVV tien, de SP acht, D66 vijf, GroenLinks vijf en de ChristenUnie twee. De SGP, de Partij voor de Dieren, de Onafhankelijke Senaatsfractie en 50PLUS hebben allemaal één zetel. Op 7 juni worden de gekozen Senatoren geïnstalleerd.