Ga naar Content

Collegegesprekken in Alkmaar begonnen (update)

ALKMAAR Fractieleider Victor Kloos van de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) hoopt maandagavond de contouren van de nieuwe Alkmaarse coalitie te kunnen aangeven. De eerste gesprekken met andere fractieleiders heeft Kloos al gevoerd.

Hij gaat nu uit van een college bestaande uit OPA, VVD, CDA en SP. Met 17 van de 37 zetels hebben deze partijen geen meerderheid. Mogelijk wordt deze coalitie wel aan een meerderheid geholpen door D66 (4 zetels), Leefbaar Alkmaar (3) en/of TON (2). Het zou voor het eerst in 64 jaar zijn dat de PvdA in de oppositie belandt.

Het Alkmaarse college van B&W kwam donderdagavond ten val. Een meerderheid van de gemeenteraad steunde een motie van wantrouwen tegen het stadsbestuur. Aanleiding voor die motie, die werd gesteund door coalitiepartijen CDA en VVD, was het aangekondigde vertrek van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) naar Heerhugowaard. Het Alkmaarse college bestond uit CDA, VVD, PvdA, GroenLinks en D66. Fractieleider Paul Verbruggen van de PvdA, de grootste partij in Alkmaar, liet direct weten niet terug te willen keren in een nieuwe coalitie. Daardoor mag OPA, dat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 nipt achter de PvdA eindigde, nu het voortouw nemen in de collegevorming.

OPA-fractievoorzitter Kloos wil niet kwijt of volgens hem na de wethouders ook CDA-burgemeester Piet Bruinooge zou moeten vertrekken. "De gemeenteraad heeft zijn ongenoegen geuit over de handelswijze van de burgemeester rond het MCA. Bruinooge moet zelf overwegen wat hij daarmee doet.'' De gemeente meldde gisteren al dat Bruinooge komende week overleg voert met commissaris van de Koningin, Johan Remkes, over de ontstane politieke situatie in zijn stad.

Het MCA maakte vorige week bekend dat het Alkmaar verlaat om zich te vestigen in Heerhugowaard. Een groot deel van de Alkmaarse politiek vindt dat het college zich onvoldoende heeft ingezet om het ziekenhuis, veruit de grootste werkgever in de stad, voor Alkmaar te behouden.