Ga naar Content

Amsterdam pakt 600 veelplegers aan

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam heeft een plan van aanpak gepresenteerd voor de zogeheten Top 600. Dat is een lijst met grotendeels jonge mannen die zich voortdurend schuldig maken aan ernstige misdrijven in de stad.

Een lik-op-stuk-beleid, intensieve begeleiding en ingrijpen in gezinnen. Dat zijn de pijlers onder de manier waarop Amsterdam de zeshonderd veelal jonge veelplegers wil gaan aanpakken. Burgemeester Eberhard van der Laan, korpschef van de politie Bernard Welten en hoofdofficier van justitie Herman Bolhaar presenteerden de aanpak donderdag.

De zeshonderd veelplegers zijn veelal tussen de 18 en 24 jaar oud. Zij zijn samen in de afgelopen jaren 15.000 keer in contact gekomen met de politie, onder meer voor ernstige misdrijven als overvallen. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor een groot deel van de criminaliteit in de hoofdstad.

Zoals eerder al bekend werd, maakt de politie 250 rechercheurs vrij om deze groep aan te pakken. Ook het Openbaar Ministerie heeft hier een speciaal team voor opgericht.