Ga naar Content

Hoger hek moet damherten keren

ZANDVOORT Beheerders van de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort zijn bezig een nieuw en hoger hek te plaatsen rondom het terrein. Het hek moet zo hoog worden dat damherten er niet meer overheen kunnen springen.

Op de foto's hieronder is duidelijk te zien hoeveel hoger het nieuwe hek is geworden. Voor de damherten was het oude hek een beetje een lachertje, aangezien ze vanuit stand al zo'n twee meter hoog kunnen springen.

Maar ook het nieuwe hek is maar net hoog genoeg. In eerste instantie zijn alleen de palen geplaatst met het rasterwerk ertussen. Voor de zekerheid komen er nog eens drie gespannen draden bovenop. Hoewel de hekken zonder die draden al zo'n twee meter hoog zijn, zijn daar nu ook al damherten overheen gesprongen.

De herten zorgen in de omgeving voor overlast. De provincie wil daarom dat de eigenaar van het terrein, de gemeente Amsterdam, een deel van de dieren afschiet. Amsterdam heeft zich daar altijd tegen verzet. Binnenkort moet de Amsterdamse gemeenteraad daar een besluit over nemen. De Partij voor de Dieren pleitte er vandaag voor om goede hekken rond de duinen te plaatsen en voorzieningen te bouwen waardoor loslopende herten de duinen weer kunnen inkomen. De partij vindt het 'te gek voor woorden' dat de provincie Noord-Holland de overlast wil bestrijden door het afschieten van damherten.

abc5media_image_0
Nieuw hek met gespannen draden bovenin
abc5media_image_1
het oude hek (links) en het nieuwe hek
abc5media_image_2
Het oude hek
abc5media_image_3
Het nieuwe hek zonder draden. Hier springen de herten inmiddels ook overheen