Ga naar Content
Noord-Holland

Ambtenaren Muiden mengen zich in fusiedebat

4 februari 2011, 14.16 uur · Aangepast 4 februari 2011, 14.58 uur
Door: · Foto: Google Maps

MUIDEN De ondernemingsraad van de ambtenaren in Muiden mengt zich in de discussie over fusie van Muiden met Weesp, Naarden en Bussum. De OR heeft minister Donner een brief gestuurd waarin ze zich uitspreekt voor fusie. Een meerderheid in de Muidense gemee

In een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Piet-Hein Donner schrijft de OR dat het voor het personeel van de gemeente en voor de dienstverlening aan burgers beter is als de vier gemeenten fuseren. In een variant waarin de gemeenten onafhankelijk blijven maar wel nauwer samenwerken, zien ze niets.

BEL-variant
Eén van de opties die nu wordt onderzocht, is de zogeheten BEL-combinatie. Die is genoemd naar de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren, die zelfstandig zijn gebleven, maar wel één gezamenlijk ambtenaren-apparaat hebben. Ook deze variant wordt door de OR van Muiden afgewezen.

Letterlijk schrijft de OR aan de minister:
"De ondernemingsraad van Muiden is van mening dat deze mogelijkheden voor het personeel van de gemeente Muiden in ieder geval geen goede opties zijn. Wij blijven van mening dat de GV4, zoals door de provincie Noord-Holland is voorgesteld, de allerbeste optie is. Enkel deze variant garandeert voldoende schaalgrootte en bestuurskracht en ook de belangen van het personeel kunnen dan het best gewaarborgd worden."

"Fusie brengt voor het personeel, ondanks dat het nieuwe perspectieven biedt, ook de nodige onrust met zich mee. Wij vragen u vriendelijk dit in uw besluitvorming mee te nemen en niet te kiezen voor een tussenvorm die mogelijk binnen korte termijn toch tot een grotere fusie zal leiden, waarbij zowel de inwoners als het personeel het fusieproces tweemaal moeten ondergaan."

Minister Donner bezoekt de vier gemeenten komende maandag, om te horen hoe zij nu in het fusieproces staan. Het is niet gebruikelijk dat ambtenaren zich in een politiek debat mengen.