Ga naar Content
Noord-Holland

Jaap Bond: "Afschot damherten noodzakelijk"

31 januari 2011, 16.04 uur · Aangepast 31 januari 2011, 16.20 uur
Door: · Foto:

HAARLEM "Afschot van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen is absoluut noodzakelijk om de verkeersveiligheid te waarborgen en schade aan gewassen te voorkomen.'' Dat zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Jaap Bond maandag tijdens een debat van Prov

Het debat was aangevraagd door de SP-fractie, die tegen het afschieten is. Aanleiding voor het debat is het faunabeheersplan damherten, dat in december is vastgesteld door de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Overlast
De herten veroorzaken al langer overlast in de duinen en directe omgeving. In de Amsterdamse Waterleidingduinen leven 1167 damherten. Amsterdam is bezig met het plaatsen van hekken langs een deel van het gebied. Maar volgens gedeputeerde Bond zijn de hekken en andere maatregelen, zoals wildroosters, niet afdoende om overlast te voorkomen.

"Je moet iets doen aan de ongeremde groei van de populatie. Anders ontstaat er ook een voedseltekort, wat zorgt voor lijden van de damherten'', zei Bond. Op de vraag van de SP of het niet raar is om jonge, mannelijke dieren te doden in plaats van oude en zieke herten, antwoordde de gedeputeerde dat juist de jonge dieren de schade veroorzaken. "Zij zijn het die uitbreken.'' Om een verdere toename van de populatie te voorkomen, moeten ook hindes worden afgeschoten, zei Bond.

Amsterdam
Overigens heeft de gemeente Amsterdam eerder gesteld niet te willen meewerken aan het afschieten van de damherten. De gemeente komt binnenkort met een reactie op het faunabeheersplan.