Ga naar Content

Volendam herdenkt de cafébrand

VOLENDAM Volendam staat op nieuwjaarsdag in het teken van het herdenken van de cafébrand die tien jaar geleden plaatshad in café De Hemel. Daarbij kwamen veertien jongeren om het leven en raakten er 180 gewond.

De herdenking vond om 12.30 uur plaats bij het monument aan de Haven, tegenover de rampplek. Bij die officiële herdenking hielden burgemeester Wim van Beek en vertegenwoordigers van de slachtofferorganisaties toespraken. "In Volendam is Nieuwjaar al tien jaar beladen'', zei de burgemeester. Van Beek roemde de kracht van de slachtoffers die 'er weer voor gaan', maar zei ook dat er oog moet blijven voor de getroffenen met wie het minder goed gaat. "Zij hebben het heel zwaar." Bij het monument werden de namen opgelezen van de veertien jongeren die de ramp niet overleefden en werden er bloemen gelegd en was er een moment van stilte.

In de ochtend was er eerst een speciale mis in de Sint Vincentiuskerk voor de slachtoffers die omkwamen. Pastoor Jan Berkhout, die de ramp van nabij meemaakte en die in 2003 uit Volendam vertrok, ging in deze mis voor. De kerk was met vierhonderd mensen tot de laatste plaats bezet. 

Om 14.30 uur is in de kerk de jongerenbijeenkomst Volendam 10 jaar later, in woord en beeld. Hier voeren muziek en toespraken de boventoon. "Tijd heelt deze wond nooit", zei de vader van Lennart Veerman tijdens de herdenkingsdienst. Veerman beschreef het verdriet van een vader. Zijn zoon Lennart overleed bij de brand in De Hemel. "Een jaar later, drie jaar later, tien jaar later. Het voelt nog steeds hetzelfde."

De ramp leidde tot de strafrechtelijke vervolging en veroordeling van café-eigenaar Jan Veerman. Toenmalig burgemeester Frank IJsselmuiden en CDA-wethouder Wim Visscher traden af.

Laatste uitgebreide herdenking
In de toekomst zal de cafébrand minder uitgebreid worden herdacht. Dat zei Albert Binken, voorzitter van de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV), zaterdag tijdens de herdenking van de brand. Dat is besloten na overleg met betrokkenen. "Iedereen kan op zijn of haar eigen manier herdenken en sommige betrokkenen hebben aangegeven daar geen plechtigheden voor nodig te hebben", aldus Binken.

Binken sprak tijdens de herdenking de hoop uit dat in 2011 een herdenkingsruimte wordt ingericht in het pand waar de brand woedde. "En we hopen dat de twee verdiepingen daaronder een passende bestemming krijgen."