Ga naar Content
Noord-Holland

Hofstadgroep was terroristische organisatie

17 december 2010, 15.25 uur
Door: · Foto: ANP

AMSTERDAM De Hofstadgroep was een organisatie die het plegen van terroristische misdrijven tot oogmerk heeft gehad. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald.

Het hof is tot een ander oordeel gekomen dan zijn collega's van het gerechtshof in Den Haag, dat in een eerdere procedure de zeven verdachten vrijsprak van deelname aan een terroristische organisatie.

Het Amsterdamse hof legde vrijdag straffen op die varieerden van vijftien maanden tot dertien jaar cel. De hoogste straf was voor Jason W. Hij gooide op 10 november 2004 in De Haag een handgranaat naar leden van een arrestatieteam, dat hem en zijn handlanger Ismaël A. wilde arresteren. De rechtbank had W. eerder tot vijftien jaar veroordeeld.

Het hof heeft rekening gehouden met W.'s jeugdige leeftijd ten tijde van het gooien van die granaat. W. was toen 19 jaar oud. De Hofstadgroep bestond destijds uit een verzameling jongemannen rond Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. In zijn woning vonden geregeld bijeenkomsten plaats, waar de gewelddadige jihad werd besproken en onderling documenten daarover werden uitgewisseld. B. zit wegens de moord op Van Gogh een levenslange gevangenisstraf uit.

De meeste verdachten, op Jason W. en Ismaël A. na, hebben de opgelegde straf al in voorarrest uitgezeten.