Ga naar Content

'Staatsbosbeheer moet Spaarnwoude verkopen'

SPAARNWOUDE Staatsbosbeheer moet mogelijk overgaan tot de verkoop van Spaarnwoude. In het regeerakkoord staat dat het 15.000 hectare natuur moet verkopen om zeker 100 miljoen euro te besparen.

Spaarnwoude is een groot recreatiegebied van 3000 hectare, waar evenementen als Dance Valley en Awakenings worden gehouden. 

De maatregel geldt mogelijk ook voor gebieden als het Malieveld, het Haagse Bos en de Nieuwe Hollandse Waterlinie rondom Utrecht. Een woordvoerster van Staatsbosbeheer stelt dat nog onduidelijk is hoe deze verkoop moet worden vormgegeven. Ook is nog niet zeker om welke gebieden het precies gaat. "Daar moet het kabinet binnenkort meer duidelijkheid over gaan scheppen'', legt ze uit. "Staatsbosbeheer zal altijd loyaal het kabinetsbeleid uitvoeren. Maar het is misschien wijs om stil te staan bij de consequenties van de mogelijke verkoop.''

De SP-fractie in de Tweede Kamer spreekt van 'landroof'. "Op dit moment heeft ons land de minste natuur van alle EU-lidstaten'', stelt Tweede Kamerlid Paul Jansen. Hij spreekt over een 'aanslag op de natuur. De afbraakplannen worden gemotiveerd door de noodzaak om de staatskas op orde te brengen. Maar er zijn best mogelijkheden om te bezuinigen zonder verlies van natuurgebieden als deze.'' Volgens Jansen kan door onderlinge grondruil met andere natuurorganisaties en intensievere samenwerking met bijvoorbeeld Natuurmonumenten en provinciale landschappen flink worden bespaard op beheerkosten.

Foto: ANP/Juan Vrijdag