Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Casa Rosso en Bananenbar niet dicht

3 november 2009, 17.55 uur

AMSTERDAM Het Amsterdamse sekstheater Casa Rosso op de Wallen en de Bananenbar hoeven voorlopig niet dicht, evenals drie andere seksbedrijven.

De gemeente heeft besloten alsnog de vergunningen te verlenen, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Amsterdam kondigde begin vorig jaar aan dat ze de exploitatievergunningen van de ondernemingen van eigenaar Jan Otten wilde intrekken.
De gemeente vreesde dat er in de toekomst criminele activiteiten in onder meer Casa Rosso zouden kunnen plaatsvinden. Otten heeft sindsdien zijn financiering toegelicht en inzichtelijk gemaakt, zegt de gemeente. Zodoende ziet Amsterdam geen groot risico meer op criminele activiteiten meer. Dat Otten zo lang moest wachten op het besluit, wijt Amsterdam aan de ondernemer zelf. De gemeente moest naar eigen zeggen lang wachten op informatie.
Oogje in het zeil
Amsterdam verstrekt vanaf nu de vergunningen met zogeheten voorschriften. Daarmee wil de gemeente een oogje in het zeil houden als het gaat om de financiering en bedrijfsvoering van de seksbedrijven. Otten is verplicht alle relevante wijzigingen hieromtrent kenbaar te maken aan de gemeente.
Casa Rosso, de Bananenbar en de andere betrokken bedrijven bleven de afgelopen periode al gewoon open. Het sekstheater is een van de bekendste en oudste bedrijven op de Wallen. Het brandde in 1983 af, met dertien doden tot gevolg.
Otten zelf is erg gelukkig met het besluit. "Ik ben hartstikke blij, ook voor mijn medewerkers. Ik heb niet voor niks gestreden. Ik wist het, want ik heb niks verkeerd gedaan. Anders was ik doorgegaan tot aan de Hoge Raad.'' Otten liet verder weten dat hij meteen weer een nieuw verzoek zal indienen, want de huidige vergunningen lopen over enkele maanden alweer af. Casa Rosso mogelijk vergunning kwijt