Ga naar Content

Bosbrand in Bergen aan Zee natuurramp

BERGEN In de bossen tussen Bergen en Schoorl (in het Noordhollandse duinresevaat) is woensdag aan het eind van de middag een zeer grote brand uitgebroken. Om 01.00 uur vannacht is het sein brand meester gegeven.

Persconferentie
Op een persconferentie die burgemeester Hafkamp donderdagmorgen om 08.00 uur gaf, zei ze dat de nacht in Bergen aan Zee rustig is verlopen, hoewel voor de zekerheid de ME was ingezet. [Beluister de persconferentie]
Duinen verboden gebied
De noodverordering blijft van kracht, maar voor een kleiner gebied. De woonwijken zijn voor iedereen weer opengesteld, maar het duingebied waar de brand woedde blijft verboden gebied. De politie is daar bezig met een sporenonderzoek. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.
Informatieavond
Hafkamp vertelde op de persconferentie verder dat er vrijdagavond een informatieavond voor bewoners wordt georganiseerd, omdat de gemeente heeft gemerkt dat er veel vragen leven onder bewoners. De avond zal plaatsvinden in sportcentrum De Beeck.
Natuurramp
Deze brand heeft meer schade aangericht dan de brand van vorig jaar bij Schoorl, aldus de burgemeester. "Er is deze keer echt sprake van een natuurramp. Er is historische natuur verwoest, van een hoge kwaliteit." Ook volgens natuurkenners is de brand verschrikkelijk voor de flora en fauna in het gebied. De duinen bij Bergen aan Zee zijn uniek om hun bijzondere planten en dieren, aldus Aycke Smook van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN). "Er zijn daar heel andere soorten beesten dan in andere natuurgebieden." Boswachter Jeroen Pater: "Het gaat bijvoorbeeld om een kleine populatie zeldzame nachtzwaluwen en om zwarte spechten.''
Grote inzet
De brand is bestreden met 18 tankspuiten, 250 brandweerlieden en 8 kilometer aan bluswaterleidingen.Volgens de burgemeester is het nablussen zo goed als klaar.
Terug naar huis
De Bergense burgemeester Hetty Hafkamp maakte rond middernacht bekend dat de bewoners van Bergen aan Zee, die waren geëvacueerd, terug mochten naar huis. Alleen inwoners van Bergen aan Zee mogen de badplaats betreden. Om 23.00 uur zei ze nog: "Het vuur is nog niet over de hele 750 meter breedte gestopt, aan de westkant van de stoplijn bestaat nog een risico''. "Dat gaan we niet nemen. Stel dat mensen teruggaan en halverwege de nacht weer ontruimd moeten worden. Dat kun je ze niet aandoen.''
Stoplijn
De brand was rond 23.00 uur door de eerste stoplijn (bij de Blijdensteinweg, op 1900 meter van de grens van Bergen aan Zee) die de brandweer heeft aangelegd gekeerd. Burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen gaf aan dat  de brand zich aan het einde van de middag razendsnel ontwikkelde. "Het gebied is droog, zoals meestal in april'', aldus Hafkamp. 
Bij een zogeheten 'stoplijn' wordt een strook grond kaal gemaakt om het vuur tegen te houden. Mocht de brand de eerste stoplijn overschrijden, dan heeft de gemeente een tweede stoplijn achter de hand, 900 meter ten noorden van Bergen aan Zee. Volgens de burgemeester is er sprake van één brandhaard.
Evacuatie
Alle ongeveer 450 bewoners (incl. vakantiegangers) van Bergen Zee zijn in de loop van de avond verplicht geëvacueerd, de politie ging alle deuren langs. Zij werden naar de opvanglocatie in sportcentrum De Beeck in Bergen overgebracht. Er reden de hele avond Connexxionbussen vanaf de boulevard bij het Van der Wijckplein naar De Beeck. Rond 21.30 uur waren er zo'n zestig mensen aanwezig in de hal.  Veel inwoners van Bergen aan Zee hebben de badplaats met eigen vervoer verlaten en verblijven bij familie of vrienden.
"Hou er rekening mee dat u elders moet overnachten,'' aldus de burgemeester op een persbijeenkomst. De aanwezige geëvacueerde mensen in De Beeck reageerden opgelucht toen de burgemeester kwam vertellen dat ze terug mochten naar hun huizen.
De burgemeester zei ook nog dat hulpdiensten erg veel last hadden van ramptoeristen.
Het Rode Kruis hielp met onder meer geneeskundige teams. Ook zorgt de organisatie voor opvang en verzorging van de geëvacueerden en levert het een computersysteem zodat geëvacueerden voor familieleden zijn te traceren.
De vissen van het beroemde Zee-aquarium hoeven overigens niet te worden geëvacueerd. De dierenbescherming heeft zich ontfermd over de dieren in het Parnassiapark.
Kaartje noodverordeningsgebied:
Ramen en deuren gesloten
De brand begon in het heidegebied tussen de Zeeweg en de Uilenvangersweg. De rook was aan het eind van de middag tot in de wijde omgeving te zien, de wind komt uit het noordoosten. Alle toegangswegen naar Bergen en Bergen aan Zee, zoals de Zeeweg, werden afgesloten om ramptoerisme te voorkomen. De ME werd ingezet om te helpen bij de evacuatie. Brandweerkorpsen uit de hele omgeving en uit Noord-Holland Noord rukten uit om de brand te bestrijden. Een politiehelikopter cirkelde boven de duinen om het brandgebied in kaart te brengen.
Vorig jaar waren er meerdere grote branden in het bos- en duingebied van Bergen. Het vermoeden is dat al deze branden waren aangestoken.
Een schoolklas die logeerde in Het Zeehuis in Bergen aan Zee moest dit natuurvrienden-huis hals-over-kop verlaten. De geschrokken kinderen zijn overgebracht naar de opvanglocatie. Onder de aanwezigen in De Beeck zijn twee echtparen die net waren gearriveerd voor een vakantie in Bergen aan Zee. "We zaten net aan het diner; dat konden we niet afmaken.''
Voor eenieder die meer informatie wil, is er een telefoonnummer opengesteld: 072-888 00 00
Het laatste nieuws over de brand is uiteraard meteen op deze site vinden en te horen via Radio Noord-Holland. Op TV Noord-Holland zijn geregeld nieuwe uitzendingen te zien. Bekijk alle foto's Informatie van de gemeente Bergen Eerdere branden in Bergen en Schoorl het afgelopen jaar