Ga naar Content
Noord-Holland

87 miljoen euro door goot bij UWV

27 augustus 2008, 12.05 uur
Door: · Foto:

AMSTERDAM Uitkeringsinstantie UWV heeft een groot automatiseringsproject dat 87 miljoen euro heeft gekost, zien mislukken. Diepgaand onderzoek moet uitwijzen hoe het komt dat het project is mislukt en of onderdelen van het gebouwde systeem nog bruikbaar z

Samen met specialisten van Logica bouwde UWV tweeënhalf jaar aan een groot computersysteem. In juni van dit jaar besloot de raad van bestuur het project stop te zetten. Doorgaan was volgens UWV geen optie, omdat als er al een functionerend systeem zou komen, dit veel te complex en te duur zou zijn.
Eerdere malversaties
In 2004 raakte het UWV in opspraak door een miljoenen verslindende verbouwing van het hoofdkantoor. Alleen al voor de verbouwing van toiletten voor de Raad van Bestuur werd 60.000 euro uitgetrokken. Het kantoor was bovendien voorzien van marmeren vloeren en kersenhouten plafonds, in schril contrast met de reorganisatie bij het UWV destijds waarbij honderden banen op de tocht stonden.
Weggepromoveerd
Nadat over deze affaire kamervragen waren gesteld, raakte voorzitter van de Raad van Bestuur Tjibbe Joustra in een conflict verwikkeld met minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus. Hij zou de minister onjuist hebben ingelicht. In maart 2004 kwamen ze een vertrekprocedure overeen, waarbij Joustra werd weggeproveerd tot Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.