Burgemeester Halsema heeft vandaag een bezoek gebracht aan een aantal bewoners van de flat Klokkenhof aan het Surinameplein. Van het complex zijn zeker zestig appartementen gekraakt en er wonen nog dertig vaste bewoners. De laatste groep wordt met regelmaat geïntimideerd en ervaart al tien maanden overlast.
"De situatie is echt onhoudbaar", geeft de burgemeester aan als ze naar buiten komt. Ze is samen met wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) en de directeur van verhuurder Vesteda met bewoners in gesprek gegaan. Een verhaal dat haar vooral aangrijpt is dat van een vrouw die in het trappenhuis in elkaar is geslagen. "Zij durft hier niet meer te zijn, maar verkeert nog steeds in onzekerheid over waar zij dan wel naartoe kan."
Pels heeft het over een oudere vrouw die niet meer haar huis uit durft zonder dat er iemand bij is. "Dat is schrijnend. Het is je huis, daar moet je je prettig en veilig voelen."
Halsema brengt bezoek aan flat Klokkenhof - NH Nieuws
Tien maanden geleden zijn de eerste krakers in de appartementen getrokken, omdat er door een geplande renovatie woningen leegstonden. Volgens Astrid Schütler, directeur van Vesteda, hebben ze er vervolgens alles aan gedaan het pand onaantrekkelijk te maken, maar helpt er niets. "We hebben nu zelfs 24 uur per dag bewaking, maar ook sinds de bewakers er zijn, zijn er nog twee appartementen gekraakt."
"De rechter bepaalt dat er ontruimd kan worden als er het zeker is dat het de dag erna niet weer wordt gekraakt"
Volgens Vesteda zijn de krakers tot nu toe niet ontruimd, omdat er onder andere nog steeds geen definitieve omgevingsvergunning ligt voor de renovatie - er wordt bezwaar gemaakt tegen de vergunning. Maar volgens Halsema is dat 'onzin'.
Antikraak
"De rechter bepaalt dat er ontruimd kan worden als het zeker is dat het pand de dag erna niet weer wordt gekraakt", legt Halsema uit. De omgevingsvergunning rondkrijgen - en starten met de renovatie - is een manier om dat duidelijk te maken, maar er zijn ook nog andere opties. "Antikraak bijvoorbeeld", stelt ze voor.
Schlüter geeft aan dat er is gekeken naar antikraak, maar dat je een woning voor een minimale tijdsspanne moet verhuren. "Wij hebben steeds gedacht dat de omgevingsvergunning er bijna zou komen. Deels een verkeerde inschatting."
Nieuwe woning
Halsema, Pels en Schlüter zijn het erover eens dat er zo snel mogelijk een alternatief moet worden gevonden voor de bewoners. Pels: "We kijken nu samen met Vesteda hoe we de bewoners zo snel mogelijk aan een nieuwe woning kunnen helpen." Ook is Vesteda een civiele procedure gestart tegen de krakers, in de hoop dat het kan leiden tot een ontruiming.
De burgemeester benadrukt dat de bal wel echt bij Vesteda ligt. "Al tien maanden is dat het geval. Zij zullen met een oplossing moeten komen."
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]