Te midden van de geldzorgen en de onzekerheid over de verduurzaming bij Tata Steel, kwamen staalwerkers vandaag samen bij een vakbondsvergadering over het volgende heikele punt: de CAO van de negenduizend werknemers loopt over twee weken af. Er is nog geen woord gewisseld over een nieuwe overeenkomst. Zojuist verstuurden de vakbonden een brief met eisen naar Tata. "De rekening van de onzekerheid bij het bedrijf mag niet bij de werknemers gelegd worden."
Uniek. Zo omschrijft vakbondsvertegenwoordiger Gerrit Idema de ledenbijeenkomst vandaag in het kantoor van FNV in Velsen-Noord. De vier verschillende vakbonden rond Tata Steel, ook CNV, VHP en De Unie, zitten vandaag allemaal samen aan één tafel. En dat is 'voor het eerst sinds hij zich kan herinneren'. Oudgedienden van de staalfabriek in de zaal knikken instemmend. Het onderstreept volgens hen het belang van de bijeenkomst, in moeilijke tijden voor Tata Steel.
Onderwerp van gesprek: een voorstel de deur uit doen om de huidige CAO met een jaar te verlengen, onder dezelfde voorwaarden, en met compensatie voor koopkrachtverlies. "We vragen eigenlijk niets extra’s, we vragen alleen geen achteruitgang", zegt FNV-bestuurder Cihan Lacin.
Hij preekt vandaag voor eigen parochie: de ruim honderd aanwezige leden stemmen unaniem voor om de brief meteen te sturen. "Als de directie dit voorstel niet accepteert, dan weet ik het ook niet meer", merkt Damir vanaf de eerste rij op. De brief ligt inmiddels op de mat bij de directie van het bedrijf.
Het is crisis
In de brief draait de vakbond niet om de hete brij heen: 'Het is crisis bij Tata Steel', constateren ze. Tata noteerde vorig jaar bijvoorbeeld een verlies van een half miljard euro.
De slechte financiële situatie sijpelde de afgelopen tijd al door naar mensen op de werkvloer: werknemers krijgen bijvoorbeeld hun overwerkmaaltijden, in tegenstelling tot eerder, niet meer vergoed. "We mogen geen filterkoffie meer bestellen", deelde een bezorgde manager eerder met NH. "Zo erg is het dus bij Tata."
En nu komt dus ook het einde van de huidige CAO voor de 9 duizend werknemers in zicht: 31 maart loopt de overeenkomst af. Vakbondsman Lacin: "Normaal gesproken begin je zo’n twee maanden van te voren wel met onderhandelen over een nieuwe, maar tot nu toe horen we niets."
De brief van vandaag is volgens hem niet alleen door angst of zorgen ingegeven: "Het is ook een handreiking naar het bedrijf, omdat we geen extra eisen stellen ten opzichte van de CAO van nu."
De aanwezige Tata-werknemers zijn bang om straks van alle kanten in hun portemonnee geraakt te worden door de opeenstapeling van problemen bij het bedrijf. "De onderhandelingen over het nieuwe pensioenstelsel gaan ook al zo moeizaam", merkt één van hen op.
De actiebereidheid onder de staalwerkers lijkt groot in Velsen-Noord: "We moeten wel verdedigen wat we in de jaren aan rechten bij elkaar gesprokkeld hebben", zegt een man die liever anoniem blijft voor het verlaten van de zaal. "Als dat met een brief kan, graag, maar als we actie moeten voeren, dan zullen we dat zeker doen!"
Een woordvoerder van Tata Steel laat aan NH weten dat ze op dit moment nog niets kunnen zeggen over de brief.
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]