Wie is er nog op zoek naar 60 duizend kilo boerenkool? Daan Kooij en zijn dochter Katja kunnen maar geen kopers vinden, waardoor het mogelijk allemaal verloren gaat. Om ervoor te zorgen dat de boerenkool toch nog op een bord belandt, is iedereen zaterdag welkom op het land in Sint Maartensvlotbrug om zelf een stronk te oogsten. Het is voor Daan en Katja het laatste redmiddel om nog een deel van de gemiste omzet te verdienen.
"Kan ik hier een struikje boerenkool komen halen", vraagt een vrouw die met haar fiets in de hand het land op komt lopen. Door de oproep via No Waste Army gaat het nieuws over 60 ton onverkochte boerenkool als een lopend vuurtje in de Noordkop. Het is de allerlaatste poging van Daan Kooij en zijn dochter Katja om de boerenkool nog te kunnen verkopen.
Het land staat voor een groot deel nog vol met stronken. "We hadden het in principe verkocht. Er was een mondeling akkoord", vertelt Daan Kooij tussen de stronken. Maar de koper trok de deal plotseling in vanwege een probleem met het afleveren. "De koper regelt normaal gesproken de fust waarin wij de boerenkool dan weer leveren. Toen we doorgaven dat dat niet gebruikelijk was, haakten ze volledig af."
Gemiste omzet
En zo wordt de ruim 60 ton onverkochte boerenkool een flink hoofdpijndossier voor de boerenvader- en dochter. Maandenlang proberen ze een koper te vinden, maar zonder succes. "De vraag was toen al ingevuld. De winkels bestellen dat allemaal ver van tevoren."
Daan en Katja doen er alles aan om de boerenkool nog te kunnen verkopen, want ook financieel gezien is het een flinke domper. "Het zorgt voor een gat in onze omzet", vertelt Katja dan ook.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hoewel de nuchtere Daan en Katja liever niet in de spotlights staan, is online een oproep doen hun laatste poging om de boerenkool nog te kunnen verkopen. Komende zaterdag is iedereen welkom om een stronk te kopen voor één euro vijftig of geld te doneren waardoor er zakken boerenkool naar De Voedselbank gaan. "De boerenkool is nu nog goed, dus zaterdag is het laatste moment dat ze nog geoogst kunnen gaan worden", legt Katja uit.
"Ik heb liever dat veel mensen het op komen halen en het nog lekker kunnen eten"
Daan en Katja hopen dan ook op een goede opkomst. Ook al is het boerenkoolseizoen al wel bijna voorbij. Dat is onzin, vindt Daan: "Stamppot kan je toch het hele jaar eten. Wij eten het zomers ook wel eens. En anders kan je het invriezen, dan is het nog een jaar houdbaar."
Tekst gaat verder onder de foto.
Alles wat na zaterdag overblijft, wordt omgeploegd. Want eind van deze maand beginnen de boerenkooltelers weer met planten. En dat zal pijn doen aan het boerenkoolhart van Daan en Katja. "Dat is gewoon zonde. Ik heb liever dat veel mensen het op komen halen en het nog lekker kunnen eten", zegt ze dan ook.