Ga naar Content

Einde van een tijdperk: boerderij van hervormer Sicco Mansholt wordt gesloopt

De voormalige boerderij van de beroemde landbouwminister en verzetsman Sicco Mansholt wordt gesloopt. De boerderij, in Middenmeer, maakt plaats voor een datacenter van Microsoft. Vanuit de boerderij werden tijdens de oorlog wapentransporten georganiseerd. Kort daarna begon Mansholts politieke loopbaan als minister van landbouw. 

Foto: NH Media/Historische Genootschap Wieringermeer

Sicco Mansholt komt oorspronkelijk uit Groningen. Eind jaren 30 strijkt hij neer in de jonge Wieringermeerpolder. Vanaf 1938 pacht Mansholt zijn boerderij aan de Hoornseweg (later Cultuurweg), samen met zijn vrouw Henny, van de staat. Destijds moest een boer getrouwd zijn voordat hij in de nieuwe polder aan de slag kon. 

"Hij noemde zijn boerderij 'Fletum', naar één van de verdronken dorpen in de Dollard, het gebied waar het de familie Mansholt oorspronkelijk vandaan komt. Een mooi soort eerbetoon", zegt Krijn Dekker uit Middenmeer. Krijn verzamelt al 20 jaar foto's en informatie over de boerderijen in de Wieringermeer. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Boerderij van Sicco Mansholt in de Wieringermeer - Foto: Historische Genootschap Wieringermeer

"Toen Mansholt stopte in de boerderij, nam mijn grootvader de boerderij over. Dat ging via Domeinen, die de pacht regelde. Later zijn mijn oom en tante er terechtgekomen. Ik heb er ook zelf gewerkt. Ik kan me herinneren dat er een verlaging zat in de vloer van de garage. Dat bleek een schuilplaats te zijn voor onderduikers. Op twee plekken bij sloten in het land heeft mijn oom ook nog twee schuilplaatsen laten dichtschuiven. Die hadden een soort afdak."

Tekst gaat verder onder de foto.

Krijn Dekker bij één van zijn vele mappen - Foto: NH Media

"De Wieringermeer is trots dat Mansholt hier gewoond en gewerkt heeft. Iedereen in mijn omgeving vindt het toch wel triest dat de boerderij nu gesloopt wordt. En dan gaat het naar Microsoft.", zegt Rein Koolen. Hij verdiept zich al jaren in de geschiedenis van de Wieringermeer. Zelf was hij akkerbouwer en is fan van het werk van Mansholt.

"Hij heeft op latere leeftijd aangeven spijt te hebben gehad van zijn werk, van de schaalvergroting. Hij vond dat hij te ver doorgeschoten was. Daar ben ik het niet mee eens. Dat is deels ook buiten zijn bedoeling gebeurd. Toen hij als commissaris wilde bijsturen kwamen er grote protesten. Hele veldslagen. Daardoor kon hij minder doen. Voor mij is het een agrarische held."

Verzetsman

Sicco Mansholt is zeker ook een lokale verzetsheld. Op zijn boerderij zaten onderduikers en werden wapens verzameld die door de geallieerden in West-Friesland waren gedropt met vliegtuigen. Vanuit daar gingen de wapens richting Zaandam en Amsterdam.

"Hij had een bedrijfsleider die de boerderij runde dus hij kon vrij bewegen terwijl het werk doorging. Dat was nodig voor zijn verzetswerk, voor het kunnen organiseren maar ook voor het onderduiken", vertelt Rein Koolen.

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media

Mansholt zorgde na de oorlog voor de hervorming van de landbouw in Nederland en Europa. Hij wilde, als sociaaldemocraat, dat de boeren een goede boterham konden verdienen. Via modernisering, ruilverkaveling en onderzoek, samenwerking en nog veel meer maatregelen werd het boeren vak de nieuwe tijd in geduwd. Na zijn aanstelling in 1958 als Europees landbouwcommissaris, verliet hij de Wieringermeer.

Nu bijna 70 jaar later wordt de boerderij, waar hij als pionier begon, gesloopt. "Het was een gebouw dat gebruikt werd in het productieproces", zegt Krijn Dekker. Hij ziet in zijn gegevens dat het zeker niet de eerste boerderij is van het originele soort dat verdwijnt. "Er zijn er in al die jaren al meerdere verdwenen door brand of sloop. En je kunt hier moeilijk een monument van maken. Dat moet ook weer onderhouden worden. Nee hoor, daar ben ik heel nuchter over."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]