De Federatie Sportvisserij Nederland onderzoekt de waterkwaliteit van visvijver de Tunnelput in Velsen-Noord. Aanleiding tot het onderzoek is de massale vissterfte afgelopen zomer. Er dreven toen honderden dode karpers in het water. "We willen voorkomen dat er nog meer vissen het loodje leggen", zegt voorzitter Bob van der Woud van hengelsportvereniging HSV Velsen.
Het was even schrikken voor de vissers van HSV Velsen, toen zij in september vorig jaar hun hengeltje wilden uitgooien in de visvijver naast de Velsertunnel. Aan de oppervlakte van het water dreven honderden opgezwollen dode karpers van soms wel zeventig centimeter lang.
"We vangen de vissen wel, maar we geven ook om ze. Als er iets met de dieren aan de hand is, proberen we dat altijd op te lossen", zegt voorzitter Bob.
De visstand wordt beheerd door de vereniging en afgezien van het dierenleed is het ook een financiële strop van enkele duizenden euro's voor de club. Voor er nieuwe vis wordt uitgezet, moet eerst duidelijk zijn wat de oorzaak van de sterfte is, zegt de voorzitter.
Daarom zijn het water en de visstand vorige week onderzocht door specialisten van de Federatie Sportvisserij Nederland.
Tekst gaat verder onder de foto.
In eerste instantie hield het bestuur van de hengelsportvereniging er rekening mee dat het water van de Tunnelput wel eens behoorlijk vervuild zou kunnen zijn. De Tunnelput dankt zijn naam aan de relatie die het meertje heeft met de Velsertunnel.
De put werd naast de tunnel gegraven voor, enerzijds, de brandweer: bij calamiteiten in de tunnel moet er voldoende bluswater in de buurt zijn. Anderzijds werd de put gebruikt als opslag voor overtollig regenwater dat zich bij slecht weer in de tunnel verzamelt.
Als dat water van de tunnel naar de Tunnelput gepompt wordt, komt daarmee ook vervuiling mee. Denk aan de rubberresten van miljoenen voorbijrazende autobanden en olie die uit auto's lekt en op de weg terechtkomt.
Maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat vervuiling een rol speelde bij de vissterfte van afgelopen zomer.
Tekst gaat verder onder de video.
Sportvisserij Nederland onderzoekt het water en de vis van de Tunnelput in Velsen-Noord - NH Nieuws
Onderzoek naar water en vis
Het onderzoek dat afgelopen week werd uitgevoerd door de Federatie Sportvisserij Midwest Nederland bestaat uit twee delen. Eerst wordt er een milieu-inventarisatie gemaakt.
Dan worden algemene kenmerken zoals waterdiepte en temperatuur, zuurstofgehalte en plantengroei bekeken. Vervolgens wordt er een visserijkundig onderzoek uitgevoerd. Er wordt dan daadwerkelijk met een bootje en een schepnet vis uit de put gevangen.
Die dieren worden dan gemeten, gewogen en beoordeeld. Dan ontstaat een beeld van de vispopulatie.
De onderzoekers zijn niet geschrokken van wat ze aantroffen in de Tunnelput, vertelt Jonna Molenaar. Zij is adviseur realisatie en beheer bij de Federatie sportvisserij en ze voerde het onderzoek uit. De hoeveelheid en conditie van de gevangen vis viel mee, zegt Molenaar.
"We waren in ieder geval blij dat we nog best behoorlijk wat kleine visjes hebben gevangen"
"We waren in ieder geval blij dat we nog best behoorlijk wat kleine visjes hebben gevangen, daar werd vooraf door de leden van de vereniging aan getwijfeld", vertelt Jonna.
"De vissen die we hebben onderzocht, waren in goede conditie. Ze waren goed doorvoed en hadden geen beschadigingen of parasieten. Het waren wel allemaal relatief kleine vissen, de meeste grote karpers hebben de zomer niet overleefd."
Zorgen over zuurstof
Het onderzoek heeft aan het licht gebracht dat het water van de Tunnelput met een gemiddelde diepte van zo'n twee meter en twintig centimeter behoorlijk ondiep is en dat er veel rotzooi op de bodem ligt.
Niet alleen liggen er veel takken en boomresten onder water, er ligt ook best veel afval en vuilnis, aldus Molenaar.
De hoeveelheid planten die in het water groeit is heel beperkt en dat heeft te maken met de zuurstof schaarste in water en bodem van de Tunnelput. Dat gebrek aan zuurstof is mogelijk een van de oorzaken van de vissterfte van afgelopen zomer.
Goed in de gaten houden
"Wij raden de vereniging dan ook aan het water van de Tunnelput goed in de gaten te houden. Als het zuurstofgehalte nog verder daalt, bijvoorbeeld als het hard regent, kan dat voor de vissen opnieuw een probleem worden."
Alle gegevens die vorige week woensdag bij de Tunnelput zijn verzameld worden op dit moment uitgewerkt. Naar verwachting mondt dat over twee maanden uit in een rapport met aanbevelingen.
Dan wordt duidelijk welke maatregelen er genomen moeten worden om te voorkomen dat er komende zomer weer vissen overlijden in de Tunnelput in Velsen-Noord.
💬 Wil je niets missen uit de IJmond?
- Blijf op de hoogte via NHNieuws.nl/IJmond
- Word lid van ons Whatsappkanaal en ontvang het laatste nieuws op je telefoon
- Reageer, discussieer en deel jouw nieuws in de Facebookgroep 'Nieuws uit de IJmond'
- Mail je tips naar [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]