Piloten hebben tijdens het landen op Schiphol last van hinderlijke schittering, door een nabijgelegen zonnepark. Het probleem houdt de luchtvaartsector en politiek al weken bezig. De klachten over verblinding stapelen zich op. De luchtvaartsector neemt nu een forse maatregel: de Polderbaan gaat bij zonnig weer elke ochtend twee uur dicht.
Er zal voorlopig tussen 10.00 en 12.00 uur niet meer worden geland op de Polderbaan als de zon schijnt. Omdat de klachtenregen van afgeleide en verblinde piloten de afgelopen tijd serieuze vormen aannam, hebben partijen uit de luchtvaartsector (verenigd in het Integral Safety Management System, ISMS) de gemeente en het ministerie vorige week aangespoord in actie te komen.
Oplossing moet nog komen
Een structurele oplossing is er vooralsnog niet voor het zonnepark onder de rook van Schiphol. De eigenaar Energy Solutions Group gaat de zonnepanelen aanpassen om piloten minder tot last te zijn. Sinds de aanleg van het park, eind vorig jaar, ervaren zij geregeld hinderlijke schittering van de panelen.
Het draait om De Groene Energie Corridor (DGEC), een zonnepark gelegen tussen knooppunt Rottepolderplein en het dorp Zwanenburg. Pal tegen de A9 richting Haarlem en onder de aanvliegroute van de Polderbaan is daar ruim 100 hectare weide bedekt met panelen.
Bekijk de video hieronder voor een indruk van de meldingen die piloten doen over de hinderlijke schittering van het zonnepark. Lees verder onder de video.
De gemeente heeft er bij de eigenaar van het zonnepark op aangedrongen actie te ondernemen, laat het college van Haarlemmermeer vorige week in een brief aan de raad weten.
Energy Solutions Group gaat onderzoeken welke maatregelen er genomen kunnen worden. "DGEC heeft laten weten de urgentie te begrijpen en gaat diverse mogelijke maatregelen die ze snel kunnen nemen, onderzoeken. Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar een definitieve oplossing", aldus het college in de brief.
Initiatief van vier boeren
Het zonnepark is een initiatief van vier boeren, voor wie het rendabeler was om hun grond te laten volbouwen met zonnepanelen dan er gewassen te verbouwen. Maar nog voordat de eerste panelen er lagen werd het begin vorig jaar overgenomen door een grote speler in de groene-energie-markt.
Hoewel het zonnepark voldoende opwekt om 40.000 huishoudens het hele jaar van elektriciteit te voorzien, stond niet iedereen te springen. De kerngroep 'Geen Zonnepanelenpark Zwanenburg' voerde jaren stevig actie tegen de komst. Tot rechtszaken tegen de provincie aan toe, maar het was allemaal vergeefs.
En nu het park er dus eindelijk is, zit de luchtvaart ermee in de maag. En dan te bedenken dat het park pas komend najaar wordt afgerond.
Reactie pilotenvakbond
"Signalen van vliegers die last hebben van schittering zijn bij ons bekend. Reflectie van licht kunnen bij een landing leiden tot afleiding en tijdelijk het zicht verminderen. Gelukkig kunnen we dat ondervangen met een zonnebril en is voorlichting aan (buitenlandse) piloten van belang.
Wij zijn niet betrokken bij de voorwaarden of advisering over de zonneparken. Als er sprake is van het niet opvolgen van internationale voorschriften en guidelines van bijvoorbeeld ICAO [Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, red.] dan is dat een kwalijke zaak die zo snel mogelijk opgelost moet worden.”
Maar is er van te voren dan niet over nagedacht dat het in de buurt van Schiphol, en dus vaak in het zicht van piloten ligt?
Zeker wel, meldt het college. Omdat ook de gemeente 'groot belang hecht aan de veiligheid van de luchtvaart en onze inwoners', is een 'zorgvuldig proces doorlopen om tot de vergunning van de DGEC te komen'.
Andere glassoort gebruikt
Ja, zo erkende de wethouder twee weken geleden al: de gebruikte panelen zijn van een ander type (light textured glass met antireflectie-coating) dan de Amerikaanse luchtvaart-toezichthouder bij luchthavens adviseert (deep textured glass).
Toch is dat geen reden om de panelen te vervangen. De huidige panelen veroorzaken namelijk in 1,4 tot 3 procent van de gevallen een hinderlijke weerkaatsing (yellow glare) voor piloten, en daarmee valt het binnen de Amerikaanse norm. Waarom er niet met Europese maten gemeten wordt? Die zijn er niet.
Tijdelijke maatregel
De partijen willen het sluiten van de Polderbaan tot een minimum beperken, omdat het niet inzetten van de Polderbaan impact heeft op de geluidsbelasting rondom Schiphol. De maatregel zal gelden tot 23 maart, of eerder als een structurele maatregel is gevonden.
Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]