Waar loop je tegenaan als je dak- of thuisloos bent en wie zijn die mensen die op straat leven? De tentoonstelling (T)huisloos in de stad - Verhalen van de straat in het Amsterdam Museum geeft vanaf vandaag een inkijkje in het harde leven van straatbewoners. De expositie is gemaakt in samenwerking met HVO-Querido, De Regenbooggroep én met dertien ervaringsdeskundigen - onder wie Stefan en Yousef - die zelf jarenlang op straat hebben gewoond.
Yousef kwamen we ruim twee jaar geleden al tegen in het inloophuis van De Regenboog Groep aan de Kloveniersburgwal. Hij kwam op straat terecht na een hoogopgelopen huurconflict. Hij is inmiddels 38 jaar en heeft (tijdelijk) onderdak gevonden en een baan. Ook heeft hij nu een eigen hoekje in het Amsterdam Museum. Met een foto en twee door hem gedragen sokken, die hij ooit in het inloophuis kreeg. "Ze zijn helemaal afgedragen, de hielen zijn eruit."
In totaal hebben dertien ervaringsdeskundigen zoals Yousef meegeholpen met het inrichten van de tentoonstelling, zegt conservator Dorine Maat. "We hebben de tentoonstelling gemaakt samen met HVO-Querido, De Regenboog Groep en natuurlijk met de mensen over wie het gaat. Dit doen we natuurlijk niet zonder hen."
17.000 dak- en thuislozen in Amsterdam
De tentoonstelling is de vijfde editie van Collecting the City - een project dat stadsverhalen verzamelt in het kader van het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Volgens de makers worden in het Amsterdam Museum verhalen van de straat verteld. Persoonlijke verhalen van mensen die dak- of thuisloosheid (hebben) ervaren, over wat zij op de straat meemaken en over hoe we in Amsterdam met deze groep mensen omgaan.
Maat: "We hebben nu 17.000 dak- en thuislozen in Amsterdam. Dat is een groter aantal dan ooit. Je hebt natuurlijk mensen die echt op straat moeten overleven, maar je hebt ook mensen die bijvoorbeeld bankslapers zijn, mensen die economisch dakloos zijn en nog wel een baan hebben."
Ook het verhaal van de 50-jarige Stefan komt in de tentoonstelling voorbij. Hij belandde op straat na een vreselijk ongeluk, nu vier jaar geleden. "Bij een gasexplosie ben ik voor 45 procent verbrand." Dat gebeurde op een woonboot waar hij tijdelijk woonde. "Toen ben ik in het water terechtgekomen. Later bleek dat ik niet meer ingeschreven stond in Nederland om een of andere reden." Inmiddels heeft hij weer een dak boven het hoofd en werk, maar daar heeft hij jarenlang keihard voor moeten knokken bij de verschillende instanties in de stad. "Je komt in het systeem terecht. Ik werd steeds van het kastje naar de muur gestuurd."
In de tentoonstelling zijn naast persoonlijke verhalen ook persoonlijke spullen (zoals de versleten sokken van Yousef) en kunstwerken te zien, gemaakt door dak- en thuislozen. Yousef: "Daarmee tonen we hoe mensen alsnog hoop houden door hun creativiteit te laten zien. Ze hebben natuurlijk nooit het idee gehad dat ze het op een dag zouden delen in een tentoonstelling als deze."
Yousef is blij dat de tentoonstelling er nu is. "Het doel van de tentoonstelling is om te laten zien wie er allemaal dakloos worden. Om welke mensen gaat het. En in die hoedanigheid dacht ik wel een bijdrage te kunnen leveren. Door te vertellen wat ik heb gedaan, wat mijn verhaal is. En hoe ik aan deze situatie heb weten te ontkomen."
De tentoonstelling (T)huisloos in de stad - Verhalen van de straat is tot en met 1 juni te bezoeken.
💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?
- Blijf op de hoogte via nhnieuws.nl/amsterdam
- Mail je tips naar [email protected]
- Praat mee en deel jouw nieuws in onze speciale Amsterdamse Facebookgroep!
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]