Vrienden Job en Bjorn zijn nog maar 19 en 22 jaar oud en bestieren nu al vier dagen per week beiden een molen op de Zaanse Schans. Een beroep wat ze allebei niet van huis uit hebben meegekregen, maar hen wel al van jongs af aan fascineerde.
Vrienden Job (19) en Bjorn (22) bestieren molens op Zaanse Schans - NH Nieuws
De koffie wordt gezet en de chocomel opgewarmd. Het is maandagochtend en Bjorn en Job maken zich klaar voor een nieuwe dag op de Zaanse Schans in hun molens. De twee zitten naast elkaar in het kantoortje van Verfmolen de Kat, de molen waar Job werkt. Gekleed in een 'molenaarslook' en klompen worden ze, met koffie in de hand, langzaam wakker.
De twee leren elkaar kennen in een groepschat voor jonge molenaars, als de twee nog maar 10 en 12 jaar zijn. "Het was de eerste groep waar ik in zat toen ik mijn eerste telefoon kreeg", vertelt Job terwijl hij zijn koffie drinkt. Zijn vriend Bjorn knikt instemmend. "De groep is specifiek voor liefhebbers en vrijwilligers van de molen."
Vereniging De Zaansche Molen bestaat op maandag 17 maart 100 jaar. In de aanloop naar dat jubileum kijken we mee met molenaars en vrijwilligers die de Zaanse molens draaiende houden. Alle reportages zijn via deze link te zien.
Hoewel Bjorn en Job beiden hun hele leven dol zijn op deze grote draaiende apparaten, hebben ze het alle twee niet van huis uit meegekregen.
Ieder weekend langs bij de molen
Bjorn is nog maar een kleine knul van vier jaar als hij voor het eerst, samen met zijn vader, een molen instapt. Meteen raakt hij betoverd. "Iedere keer als we langs een molen reden wilde ik er naar kijken", vertelt Bjorn. Al snel is hij ieder weekend met zijn vader in een molen te vinden. "Ik ben nooit meer weggegaan eigenlijk."
Ieder weekend mag hij een beetje meer doen: 'een zeiltje voorleggen, helpen met kruien'. Als Bjorn ouder is begint hij, na de middelbare school, met de molenaarsopleiding. In 2021 wordt hij vrijwilliger.
Sinds een half jaar mag Bjorn zichzelf 'hoofdmolenaar' noemen van molen De Huisman op de Zaanse Schans. Een molen die specerijen maalt, met onderin een winkel. De 22-jarige krijgt inmiddels betaald om zijn hobby te mogen uitvoeren.
'Toen ik klein was hielp ik al in de molen'
Ook Jobs fascinatie voor molens begint al vroeg. Zijn vader had een winkel in Wassenaar naast een molen, waar Job regelmatig langsgaat. "Als klein jochie zag ik die molen vaak. Vanaf daar ben ik erin gerold. Toen ik klein was begon ik al in die molen te helpen", vertelt hij.
Tekst gaat verder onder de foto.
Omdat er in Wassenaar, waar Job opgroeit, geen beroepsmolen staan, kijkt hij verder. Op zijn 16e begint Job bij de molen op de Zaanse Schans waar hij als vakantiekracht aan de slag gaat. Daarna volgt ook hij de tweejarige molenaarsopleiding.
Inmiddels werkt Job als beroepsmolenaar bij Verfmolen de Kat, een molen die verf maalt. Job woont zelfs ín een molen, die net buiten Leiden staat.
Het ambacht in stand houden
Beide heren vinden het belangrijk dat er jonge molenaars zijn binnen het vak. "Je hebt mensen nodig die het ambacht in stand willen houden." De twee zijn vrienden geworden door hun gedeeld passie: "We zijn gelijkgestemd daarin."
De twee vinden het fijn dat ze als leeftijdsgenoten met elkaar over hun vak kunnen praten. "Je maakt hetzelfde mee. Het is fijn dat er nu jong bloed is, hier op de Zaanse Schans. Bjorn, ik, en natuurlijk Jippe op de Bonte Hen (32-jarige molenaar, red.)", zegt Job.
Bjorn ziet zichzelf niet snel het molenaarsleven verlaten, zegt hij beslist. Ook Job knikt instemmend. "Ik zou hier nog 50 jaar kunnen werken", zegt Job. "Iedere dag is anders: het kan oostenwind zijn, het kan druk zijn met toeristen, het kan heel rustig zijn. Dat maakt het leuk."